V Hoříně u Mělníka přetekla protipovodňová hráz, voda v obci rychle stoupá. (4.

V Hoříně u Mělníka přetekla protipovodňová hráz, voda v obci rychle stoupá. (4. června 2013) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Vytopení lidé žádají o mimořádné dávky, Mělník už vyplatil 250 tisíc

  • 3
Lidé postižení záplavami mohou žádat o mimořádnou dávku v nouzi, je třeba pro ni přijít na příslušný úřad práce. Maximální výše je 51 150 korun, v průměru se vyplácí něco přes deset tisíc. V pondělí úřady práce vyplatily jen čtyři tyto příspěvky, v úterý jich už bylo 42. Většinou si o ně přišli říct zaplavení ve Středočeském kraji.

Vyplývá to z údajů generálního ředitelství úřadu práce. Nejvíc dávek kvůli povodním vyplatil v úterý úřad v Mělníku. Bylo jich 25. Úřad vydal na příspěvky 257 500 korun. V průměru tam tedy jeden příspěvek činil 10 300 korun.

Středočeská pobočka poskytla celkem 34 mimořádných dávek. Jednu pak vyplatil úřad Plzeňského kraje a sedm úřad Ústeckého kraje, kde hladina Labe stále ještě stoupá. V Ústí by měla řeka kulminovat v noci na čtvrtek.

Povodně 2013 ve fotografiích

Mimořádnou okamžitou pomoc stát dává mimo jiné právě po živelních pohromách, ekologických haváriích či požárech. Dávka může dosáhnout až patnáctinásobku životního minima, tedy až 51 150 korun. Mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová už dřív řekla, že se výše pomoci stanovuje podle "majetkových poměrů a příjmů daného občana" či jeho blízkých. Částku po posouzení stanoví úředníci.

Podle mluvčího úřadu práce Jiřího Reichla žadatelé dostávají sumu do 5 000 korun v hotovosti hned či nejpozději další den, zbytek jim putuje na účet.

Ministryně práce Ludmila Müllerová v pondělí ujistila, že peníze potřební obdrží od státu co nejdřív a úřady budou mít dostatek hotovosti pro vyplácení mimořádných dávek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video