Milion chvilek demonstroval kvůli Křečkovi. Instituce se rozkládají, tvrdí

  • 1153
Tisíce lidí se v neděli odpoledne sešly na Staroměstském náměstí v Praze na demonstraci, kterou svolal spolek Milion chvilek po nedávném zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem. Podle spolku měl být protest namířen hlavně proti rozkladu institucí, které mají kontrolovat pravidla a sloužit občanům. Akce byla klidná a obešla se bez problémů.

Protestující vyrazili na demonstraci kolem 16:00 z Hradčanského náměstí, podle zpravodajů ČTK jich v průvodu šlo několik stovek. Cestou se k nim ale přidávali další lidé a další stovky jich čekaly na Staroměstském náměstí. 

V čele průvodu protestující nesli velkou židli s nápisem Demokracie, jejíž nohy měly symbolizovat Soudy, Média, Vládu a Zákon. Účastníci pochodu byli rovněž vybaveni hesly namířenými proti premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi a nápisy jako „Rusko-čínské chování totalitou zavání“, „Chceme jít cestou EU, ne Orbána, Kaczyńského cestou“, „Média politikům nepatří“ nebo „Křeček panda, to je sranda“, které odkazuje na nedávnou volbu Stanislava Křečka ombudsmanem. 

V projevech na Staroměstském náměstí zazněly zejména obavy o další osud veřejnoprávních médií

Křečkovo zvolení považuje Milion chvilek za křiklavý příklad toho, jak se státní správa a významné instituce krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládají a privatizují. 

Podle spolku Křeček popírá smysl instituce ombudsmana, protestovat ale Milion chvilek nechce proti němu. Organizátoři demonstrace hodlají poukázat mimo jiné na to, že „účelová koalice ANO, SPD, KSČM a Hradu za asistence části ČSSD postupně a systematicky rozkládá důležité demokratické instituce, které mají kontrolovat pravidla a sloužit všem občanům, nikoli vybraným politikům“.

Spolek se současně obává, že pokud to tak půjde dál, stane se, co v Maďarsku či Polsku, a justice, média, státní správa a veřejné zakázky budou podřízeny politikům. „V takové situaci už nelze hovořit o zcela svobodných volbách, protože vládní politici mají naprosto odlišné možnosti než opoziční,“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video