Finančník Karel Janeček na konferenci Český národní zájem (14. února 2017)

Finančník Karel Janeček na konferenci Český národní zájem (14. února 2017) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Miliardář Janeček zvažuje kandidaturu na prezidenta, chce změnit systém voleb

  • 672
Miliardář a spolumajitel společnosti RSJ Investments Karel Janeček údajně přemýšlí nad prezidentskou kandidaturou a chce být připraven i na předčasné volby. V nich by rád prosadil metodu D21, ve které má volič více hlasů. S odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje o tom informoval portál Lidovky.cz.

Novopečený majitel ankety Český slavík se o budoucí kandidaturu údajně zajímá již několik měsíců. „Přemýšlí nad tím. Už si k tomu nechal vypracovat průzkum,“ řekl portálu Lidovky.cz člověk z Janečkova okolí.

Na dotazy iDNES.cz Janeček zatím nereagoval.

Podle zjištění Janeček míní, že na české politické scéně chybí autorita, která by dokázala oslovit lidi mimo stranické struktury. Jako nutnost také považuje prosazení nové volební metody D21, kterou poprvé představil v říjnu 2012. Ta hlasujícím umožní lépe vyjádřit své preference a přinese podle něj spravedlivé výsledky. Tento systém umožňuje voličům využít více hlasů a v některých případech také hlas minusový.

„Kandidát, který chce vyhrát, musí získat nejen hlasy svých voličů, ale musí získat i druhé a třetí hlasy od ostatních voličů,“ řekl Janeček po tiskové konferenci k Českému slavíku 21.

Hudební anketa Český slavík se vrací, využije Janečkův hlasovací systém

„Nemůže se pak stát, že se většina spojí za jedním autoritářem a porazí roztříštěnou pluralitní demokratickou scénu,“ popsal. Novou metodu prověří nadcházející ročník hudební ankety Český slavík (nově pod názvem Český slavík 21), jejíž je Janeček novým generálním partnerem.

Právě koupě ankety souvisí podle portálu Lidovky.cz s případnou prezidentskou kandidaturou. S oznámením Janeček údajně zatím vyčkává a „monitoruje“ své šance. Chce být však připraven i na případ, že by současný prezident Miloš Zeman nedokončil mandát a proběhly by předčasné volby.

24. dubna 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video