Brněnská doprava ve čtvrtek 29. září kvůli opravám řady silnic zkolabovala. Zřejmě největší komplikace dělá brněnskému Dopravnímu podniku rekonstrukce ulice Svatoplukova v Židenicích. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

MHD v Brně nabírá kvůli pracím na silnicích i hodinová zpoždění

  • 91
Brněnský Dopravní podnik se od čtvrtečního rána potýkal s vážnými problémy. Kvůli opravám na silnicích v metropoli a následným kolonám nabírali vozy na některých linkách až sedmdesátiminutové zpoždění. Problémy zřejmě potrvají i v dalších dnech.

Problémy jsou způsobeny několika opravami, které se sešly v jednom termínu. Zřejmě nejvetší komplikace dělá brněnskému dopravci oprava ulice Svatoplukova v Židenicích.

"Původně mělo být zajištěno projíždění trolejbusů a autobusů s maximálně několikaminutovými prodlevami. Již ve středu se zde ale tvořily velké kolony. Situace ve čtvrtek je samozřejmě horší," řekla mluvčí Dopravního podniku Linda Škrancová.

Trolejbusové linky podnik odklonit nemůže, autobusové linky 44, 45, 53 a 75 jezdí ze Staré osady odklonem po ulici Bubeníčkova a Koperníkova k zastávce Židenice, kasárna.

"Na Staré osadě se zdržují trolejbusy 25 a 26 a špatná situace v této oblasti se projevuje i na tramvajové lince číslo 13, která obtížně projíždí zablokovanou křižovatkou ulic Gajdošova a Táborská," popsala situaci Škrancová.

Křenovou blokují kolony, řidiči stojí i čtyřicet minut

Autobusová linka 75 pak podle ní nabírá zpoždění ještě před Starou osadou, konkrétně na ulici Olomoucké, kde se také tvoří kolony. "Důvodem je oprava vozovky v ulici Ostravská. Řidiči se snaží této oblasti vyhnout právě po Olomoucké," dodala mluvčí.

Další komplikace jsou také v ulici Křenová, kde je vozovka o jeden jízdní pruh zúžena. "Zde mají problém zejména trolejbusy linek 31 a 33, ale i tramvaje číslo osm, deset a třináct, které tudy projíždí," uvedla Škrancová.

"Na Křenové to je apokalypsa. Je tady kolona snad kilák, protože na křižovatce Křenové a Koliště je několik dní díra o průměru deset centimetrů. Místo toho, aby ji ve volný den opravili, tak kolem ní postavili kužely a odbočuje se z přímého pruhu," napsal iDNES.cz jeden z čtenářů s tím, že auta v koloně stojí i 40 minut.

Náhradní autobusy nestačí, zpožděných vozů je příliš

Dopravní podnik situaci na problematických místech monitoruje prostřednictvím osádek dispečinku a za zpožděné vozy posílá záložní autobusy. Zpožděných vozů je ale podle Škrancové tolik, že není možné situaci uspokojivě řešit.

"Cestující na celém území města Brna jsou také na komplikace v uvedených úsecích upozorňováni prostřednictvím hlášení ve vozech," doplnila mluvčí s tím, že se špatnou situací na Staré osadě je nutno zřejmě počítat až do ukončení prací na silnici, tedy do neděle 16. října.

Dopravu v Brně bedlivě sleduje i policie. Podle mluvčí Andrey Strakové jsou strážci zákona připravení na problematická místa vyjíždět a v případě potřeby dopravu i řídit. Během čtvrtka však podle ní k takovému kroku policie přistoupit nemusela.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video