Hitlerova podzemní tramvaj. Kresba návrhu podzemní tramvaje, kterou plánovali nacisté pro Prahu. Trochu by připomínala dnešní S–Bahn, který znají pasažéři třeba z Berlína. | foto: Repro z knihy Protektorátní Praha

Místo metra podzemní tramvaj. Dráhu v Praze plánoval už Hitlerův architekt

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nechybělo mnoho a místo metra mohla v Praze jezdit rychlodráha známá z německých měst jako S-Bahn. Vybudováním podzemní dráhy se zde totiž zabývali už nacisté. Na plány na proměny Prahy na vzorové říšské město se v roce 1941 dokonce přijel osobně podívat Albert Speer, dvorní architekt vůdce Adolfa Hitlera.

Hlavní pouliční trati vnitřního města byly začátkem protektorátu přetíženy hustým provozem na meze kapacity. V Praze bylo již v roce 1941 dosaženo hranice 400 milionů cestujících.

Připravovaný německý projekt dráhy – v centru částečně zapuštěné pod zem – však byl odložen na „vítězný“ konec války. Stejně dopadl i kompletně připravený projekt pražských Elektrických podniků. Němci prohráli a s nimi S-Bahn. Dráha se nakonec stavět začala, ale mnohem později a podle sovětského vzoru hluboce zanořené metro. To slaví 50 let od začátku provozu.

Nuselské údolí by po vítězství třetí říše překlenul vysoký most, který by jeho stavitelé nepojmenovali po Klementu Gottwaldovi, ale nejspíš po Adolfu Hitlerovi.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video