Město prodá banku se ztrátou

P r a h a - Většinový balík akcií problémové První městské banky (PMB) patrně získá konsorcium francouzské banky Dexia a rakouské Kommunalkredit Austria. Primátorův náměstek Jiří Paroubek (ČSSD) v úterý předloží městské radě návrh smluvních podmínek o prodeji sedmdesáti procent akcií PMB konsorciu. "Doufám, že po roce a půl intenzivního jednání a hledání strategického partnera jsme se dobrali určitého závěru. Věřím, že už se nic podstatného nezkomplikuje a že postupně uzavřeme smlouvu o prodeji PMB novým vlastníkům," řekl Paroubek.

Nechtěl však prozradit, kolik peněz Dexia a Kommunalkredit Austria za PMB nabízí. "Hovořit o ceně nyní by bylo neslušné vůči členům rady. Cenu banky ale významně ovlivnilo její vyčištění od špatných úvěrů i konkurenční nabídka, která byla až do poslední chvíle k dispozici od konsorcia společnosti Nova Lublinska Banka a firmy ECM," dodal.

Náměstek konstatoval, že obě nabídky byly srovnatelné a pro vítězné konsorcium rozhodl především lepší mezinárodní rating a to, že je Dexia francouzskou bankou zaměřenou především na spravování obecních peněz. Paroubek však vzápětí přiznal, že konsorcium slovinské banky s firmou ECM nedávno ze soutěže o PMB samo odstoupilo.

Pokud se vše podaří zvládnout rychle, bude mít PMB nového vlastníka do poloviny tohoto roku.

Ani po prodeji se však městu nevrátí to, co do městské banky v minulosti investovalo. Po započítání všech dřívějších ztrát banky by celková ztráta města měla podle Paroubka činit asi jednu miliardu korun. Prodej PMB musí potvrdit i městské zastupitelstvo.

S prodejem souhlasí i opozice, ale tvrdí, že se město mělo zbavit problémového finančního ústavu už dávno. Předseda největšího opozičního klubu v zastupitelstvu, Michael Hvížďala z Unie svobody, dokonce označuje postoj vedení města k řešení problematiky PMB jako diletantský.

"Mnohokrát jsme požadovali urychlenou privatizaci městské banky, ale ta se již léta táhne. Neproběhlo ale žádné veřejné řízení a nebyla vyvozena osobní odpovědnost za miliardové ztráty banky a nikdo zatím neprojevil snahu tuto situaci dořešit," řekl Hvížďala. "Banka se měla prodat již dříve a ztráta města by nebyla tak velká. Teď je navíc poškozen i kredit města v zahraničí," řekl Hvížďala.

PMB vznikla v roce 1994, kdy město koupilo majoritní podíl Royal banky. PMB měla především spravovat účty města i jeho organizací a časem získat pobočky v dalších městech. Kvůli chybně poskytovaným úvěrům se však PMB dostala postupně do hluboké ztráty. Policisté také prověřují několik trestních oznámení na bývalý management banky.

Praha nyní drží téměř devadesát procent akcií PMB. Město z banky loni vykoupilo špatná aktiva za 660 milionů korun a nyní se chystá vypsat výběrové řízení na správu těchto pohledávek. Předběžný hospodářský výsledek banky skončil loni ziskem devíti milionů korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video