Nemocnice

Nemocnice | foto: Profimedia.cz

Meningokok letos zabil už pět Čechů, onemocnělo 59 lidí

  • 3
Pět lidí podlehlo za první půlrok v Česku meningokokové infekci. Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal od ledna do konce července celkem 59 onemocnění, o 11 více než loni ve stejném období. Nemocí jsou ohroženy zejména malé děti a dospívající.

Vzniku onemocnění nahrává fyzická zátěž, stres, ponocování a pobyt v kolektivech, třeba na diskotéce. Podle primářky infekčního oddělení motolské nemocnice Jiřiny Hobstové je nemoc zákeřná v tom, že dokáže svou oběť "skolit" za pár hodin.

První příznaky se přitom dají snadno splést s obyčejným nachlazením. U kojenců a batolat se dá nemoc poznat třeba podle toho, že jsou neklidní, nebo naopak apatičtí, odmítají pít, případně zvrací. Větší děti a dospívající si stěžují na bolesti hlavy, kloubů a svalů. Mezi typické příznaky patří vysoké horečky a drobné tečkovité či červenofialové skvrnky na kůži.

"Moje rada rodičům zní, pokud vaše dítě nereaguje na léky proti teplotě jako jindy, je schvácené a případně pozorujete na kůži výsev vyrážky, vyhledejte lékaře," řekla Hobstová.

"Lépe jít zbytečně k lékaři než nenávratně ztratit několik cenných hodin," dodala lékařka.

Po prvních příznacích může přijít velmi rychlý záchvat ospalosti, zmatenosti, ztuhlosti šíje, poruchy vědomí a křeče. V tuto fázi už je člověk silně ohrožen na životě nebo riskuje dlouhodobé následky. Nemocný může oslepnout, ohluchnout a poškodí se mu mozek.

Proti jednomu druhu meningokoků existuje očkování. Očkovat se mohou už děti od dvou měsíců, dospívající i dospělí. Vakcína stojí kolem 750 až 900 korun. Pojišťovny většinou na očkování přispívají 500 korunami. Proti meningokokům typu B očkování není.

Lékaři doporučují dětem a dospívajícím přísun vitaminů, dobrou stravu a pobyt v přírodě. Vyvarovat by se měli kouření. Rodiče by měli děti chránit i před pasivním kouřením. Výzkum SZÚ prokázal, že u dětí do 15 let věku, jejichž jeden rodič kouří, je trojnásobně vyšší riziko nemoci.

. Výskyt invazivních meningokokových onemocnění

Počet onemocnění v prvních pololetích (leden-červenec) let 2000 až 2008:

2000: 33 onemocnění

2001: 61 onemocnění

2002: 71 onemocnění

2003: 58 onemocnění

2004: 67 onemocnění

2005: 67 onemocnění

2006: 51 onemocnění

2007: 48 onemocnění

2008: 59 onemocnění

Zdroj: Státní zdravotní ústav

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video