Ministryně financí za ANO Alena Schillerová (vpravo) a ministryně práce a...

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová (vpravo) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD se dohodly, jak bude zajištěno dofinancování sociálních služeb. | foto: Roman Vondrouš, ČTK

ČSSD podpoří rozpočet, slíbila Maláčová. Dostane o 5,9 miliardy více

  • 47
Sociální demokracie podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové podpoří ve vládě státní rozpočet pro příští rok. V červnu se ministři za ČSSD při projednávání základních čísel rozpočtu pro jednotlivá ministerstva ve vládě zdrželi. „To se nebude opakovat," řekla Maláčová.

S ministryní financí Aleny Schillerové za ANO vyjednala navýšení rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí o 5,9 miliardy korun. Původně Maláčová požadovala do rozpočtu své kapitoly o více než 11 miliard korun navíc.

Dohodu potvrdila i Schillerová, která se už v předchozích dnech dohodla i s dalšími členy vlády. „Potvrzuji, že rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí bude navýšen přesně o 5 miliard a 901 milionů. Příští týden proběhne debata o IT, jsem připravena ještě v rozpočtu 2019 uvolnit z obsluhy státního dluhu 800 milionů korun,“ uvedla Schillerová.

Podle Maláčové by její resort mohl v příštím roce dostat ještě až 1,3 miliardy korun na navýšení platů, zajištění kybernetické bezpečnosti, investiční pobídky a spolufinancování evropských projektů. Na tom ale shoda není.

Ministryně práce a sociální věcí a místopředsedkyně ČSSD pak řekla, že má i o od dalších ministrů za sociální demokracii zprávy, že jsou se změnami při sestavování rozpočtu spokojeni. „Je to slušný kompromis,“ řekla Maláčová. Šéf sociální demokracie Jan Hamáček je spokojen s dosavadním jednáním o rozpočtu. Nyní ještě očekává debatu o mzdách ve veřejném sektoru.

Po dohodě, že novým ministrem kultury bude Lubomír Zaorálek, který nahradí odvolaného Antonína Staňka, což akceptoval i prezident Miloš Zeman, tak sociální demokracie a ANO dokázaly vyřešit druhý zásadní bod, který dosud ohrožoval stabilitu vládní koalice.

Zaorálek chce ještě jednat o penězích pro kulturu

Zaorálek v pátek řekl, že v případě nástupu na ministerstvo kultury bude o rozpočtu resortu na příští rok dál jednat. Důležité je podle něj řešit nedůstojné poměry pokud jde o platy v centrálních i regionálních organizacích. „Vymínil jsem si, že v případě ministerstva kultury ta jednání neuzavíráme. Jsem si skoro jist, že tam něco chybí, jde mi o to, jak je to zásadní, kolik peněz je třeba a o čem jednat,“ řekl Zaorálek.

Po odvolání dosavadního ministra Antonína Staňka jednal s Schillerovou o rozpočtu náměstek pověřený řízením ministerstva René Schreier. Domluvili se o navýšení příjmů proti původnímu návrhu o 440 milionů korun.

Rozpočet bude vláda Andreje Babiše schvalovat 16. září za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana. Do Sněmovny ho musí poslat do konce září.

Schillerovou ještě příští týden čeká jednání s šéfkou rozpočtového výboru za KSČM Miloslavou Vostrou. Komunisté, kteří menšinovou vládu tolerují, se zatím nevzdali svého požadavku, že schodek rozpočtu musí být nižší, než s tím vláda počítá. Zatímco vláda počítá se schodkem 40 miliard korun, komunisté zatím požadují, aby nebyl vyšší než 30 miliard korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video