Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpívají a hrají dětem i seniorům. Loutky v nemocnicích tiší bolest už osmnáct let

  19:16
Loutky v nemocnici v Motole působí už 18 let a hrají písničky a loutkové divadlo pro děti i seniory. Z původních třech členů neziskové organizace se stalo třicet a působí po celé České republice. Pozitivní reakce získávají jak od dětí, tak i rodičů a lékařů. „Je to rozptýlení od toho, že tu jsou děti zavřené a myslí na bolest,“ chválí je maminka nemocné holčičky.

Marka Míková prochází spletitými chodbami Motolské nemocnice. „Jsme tady už 18 let. Konečně máme normální šatnu, my jich vystřídali,“ říká umělkyně, když sestupuje dolů ze schodů. Až úplně dole konečně otevírá dveře do místnosti bez oken. „Tady je naše malinká převlékárna,“ usmívá se a už ukazuje na rozpis, podle kterého se s ostatními členy neziskové organizace Loutky v nemocnici v Motole střídají.

Marka Míková s dřevěnou loutkou žabáka rozveseluje děti za spolek Loutky v nemocnici v pražské Fakultní nemocnici v Motole. (5. září 2023)

„Dneska budu hrát tady s kolegou Fumasem. Jdeme na kardiologii, ORL, pediatrii, máme toho hodně, ale to taky je vždycky,“ popisuje vesele Míková a pokyvuje hlavou směrem, kde stojí Jaromír František Palme, kterému se říká Fumas. „Bude hrát na kytaru, dneska jde za muzikanta. Já si vezmu kufřík, vezmu žabáky a uvidíme,“ říká s širokým úsměvem Míková.

Později už Míková vytahuje z polic jednotlivé loutky. Kašpárka, Františku, která se nosí na rehabilitaci, protože se může všemožně hýbat, a býka. „Je tady spousta malinkatých kufříků a v každém je pohádka,“ prozrazuje a otevírá kufřík s pohádkou O Smolíčkovi pacholíčkovi. „Tady je malý Smolda a tady jsou zlé jezinky, potvory příšerné,“ popisuje loutky Míková a vžívá se u toho do role. „Včera jsem to hrála a nikdo se jich tedy nebojí,“ dodává věcně.

Loutkáři rozdávají svoji „medicínu“ dětem, které jsou o svátcích v nemocnici

Vracíme do hry klasické pohádky

Členové Loutek v nemocnici se také svěřují s plány do budoucna. „Tohle je velikánské marionetové divadlo. Chodíme také na pohotovost a tam je možné dovést tento vozíček a pro děti, co tam čekají, zahrát malou pohádku, nebo srandovní improvizaci,“ přibližuje Míková a dodává, že divadlo se na to musí ještě připravit.

„Já se snažím vracet klasické pohádky zase do hry, moc je neměnit. Spíš povzbudit děti, aby si vzpomněly, jak to bylo, aby se klasika, ať už lidová písnička nebo třeba klasické pohádky, zase vrátily do dětství,“ vysvětluje hudebnice Míková.

Marka a Fumas, jak je znají děti, si s sebou berou věci, které budou na pokojích potřebovat. Marka mimo jiné také slibované žabáky a Fumas kytaru. Zanedlouho už zvoní na jedno z oddělení z rozpisu.

Loutky v nemocnici vcházejí do pokoje, kde je také malá Laura. Oba muzikanti s širokým úsměvem na tváři rozdají dětem a také mamince Laury chrastítka, které vypadají jako ovoce. Za chvíli hrají dětské písničky jako Skákal pes nebo Pec nám spadla a děti s nimi chrastí do rytmu.

Nečekala jsem, že budu princeznou, vzpomíná po letech pohádková Růženka

Každého zaujmout jinak

„Je to rozptýlení od toho, že tu jsou zavření a myslí na bolest. Dětem to vždycky zvedne náladu a prospívá jim to,“ říká Markéta Hrubá, maminka Laury. „Jsme tady dlouho, a ještě tady dlouho budeme,“ dodává unaveně, ale teď ale doširoka usmívá. Loutky totiž často pomáhají rozveselit i rodiče.

Míková z kufříku vytahuje omalovánky se slonem na přebalu a podává je dětem. Holčička v zeleném tričku s údivem děkuje a směje se na loutku dřevěného žabáka, která ji obzvlášť zaujala. Loutky v nemocnici se loučí a odcházejí do dalšího pokoje. Tady už je starší, desetiletý Michal a účinkujícím je jasné, že ho musí zaujmout jinak.

V nemocnicích hrají pro děti, marionety a maňásky představí v knihovně

„Fumas je nejenom muzikant, ale taky ilustrátor a malíř, takže pro nás za ty roky vyrobil řadu takových plachet, jak se dříve hrály kramářské písně,“ popisuje Míková a ukazuje plachtu k písni Stará archa. S Michalem, který po operaci sedí na pokoji s obvázanou hlavou, pak hrají píseň Tři citrónky. „Větší děti to hrozně baví,“ dodává Míková.

„Je to určitě super nápad udělat dětem radost, zvláště když jsou smutné po operaci. My jsme teď zažili Loutky a v létě i Klauny a obojí bylo moc hezké, “ popisuje Michalova maminka Jana Nová.

Při odchodu Michal nedostane omalovánky, ale pro změnu CD s písničkami pro větší děti, kde písničku věnovali interpreti jako Vypsaná fixa nebo právě kapela Jaromíra Františka Palme z Loutek v nemocnici.

Loutky dělají radost i seniorům

„My už teď hrajeme i pro seniory, navštěvujeme jeden hospic, několik LDN (léčeben dlouhodobě nemocných, pozn. red.) a funguje to tam taky krásně, vlastně hlavně zpíváme, lovíme v paměti klientů slova, oni si na to vzpomínají. Myslím, že z nás mají taky velkou radost,“ vypráví Míková.

„Muziku dělám 40 let, ale něco jiného je vystoupit na pódium s bigbítovou kapelou a něco jiného je vstoupit do pokoje, kde je třeba někdo, komu není úplně dobře. Je úplně jiné snažit se na něj napojit a nějakým způsobem pro něj zahrát,“ popisuje svoji zkušenost z nemocnice Palme. Pro Míkovou je působení v nemocnici vzpruha.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...