Zelení možná podpoří posílení vojenských jednotek v Afghánistánu, komunisti se od mise distancují

Zelení možná podpoří posílení vojenských jednotek v Afghánistánu, komunisti se od mise distancují | foto: Michal Klíma, MAFRA

Liška: Zelení možná podpoří posílení vojenských jednotek v Afghánistánu

  • 65
Zatímco komunisté nechtějí mít s misí v Afghánistánu nic společného, Strana zelených by posilování vojenských jednotek podpořila. "Podmínkou jsou věrohodné a silné argumenty a také zajištění další stability regionu," uvedl v Otázkách Václava Moravce předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Komunisté se od mise v Afghánistánu distancují. "Nikdo nemůže počítat s našimi hlasy," vzkázal kolegům z Poslanecké sněmovny předseda komunistů Vojtěch Filip s tím, že jeho strana nechce být za nic takového zodpovědná.

Argumentuje především nákladností mise. Peníze, které jdou na misi, pak prý chybí na mateřskou. "Nesmí se přidat maminkám s dětmi, ale dáme miliardy na výlet pětapadesáti vojáků do Afghánistánu. Je to nemorální vůči občanům České republiky," míní Filip.

Zelení by naproti tomu posílení mise mohli podpořit. Podle jejich lídra se totiž poprvé začalo mluvit o tom, co bude s Afghánistánem po vojenském zásahu.

"Konečně zaznělo, co se má dít po misi. Zdá se, že spojenci se k tomu konečně rozhodli přistoupit šířeji a dlouhodoběji, je tu jasný plán i pro civilní jednotky a rekonstrukci. Nebyli jsme u jednání NATO, ale teď už máme mnohem konkrétnější představu," uvedl pro Českou televizi Liška s tím, že v tomto případě by mohli návrh podpořit.

Podmínkou jsou podle něj silné a věrohodné argumenty a další zajištění stability v zemi. "Silná vojenská operace a po ní nic nemůže do tohoto regionu přinést stabilitu a prosperitu," dodal Liška.

Filip: Silou se nic nevyřeší

Podle Filipa je mise v Afghánistánu dobrým příkladem, jaký schizofrenní postoj vláda České republiky zaujímá.

Vojtěch Filip"Celá vojenská operace od roku 2001 je totální politický a vojenský nesmysl. Návrhy na zlepšení by měly být pouze hospodářského charakteru," uvedl Vojtěch Filip s tím, že změny by se měly prosadit jinak, než silou.

"Tato válka je už za hranicí vietnamizace a nemůže být vyhrána," dodal Filip.

"Česká republika nese spoluodpovědnost za bezpečnost v širším prostoru, než jaký je rýsován našimi hranicemi. Máme spojenecké závazky a je třeba uvažovat v širším kontextu," oponoval Liška.

Záměr posílit jednotky v Afghánistánu předložil vládě ministr obrany Martin Barták. Kontingent českých vojáků má posílit o 55 lidí. Barták tak reagoval na výzvu aliance. - více o návrhu ministra Bartáka čtěte zde

Do Prahy má navíc v příštích dnech zavítat generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Cílem jeho návštěvy je podle ČT nová koncepce NATO a ekonomická situace spojeneckých zemí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video