Bývalé bydliště. Nevýhodná smlouva připravila dvojici manželů o byt v hodnotě...

Bývalé bydliště. Nevýhodná smlouva připravila dvojici manželů o byt v hodnotě zhruba šest milionů korun v Cíglerově ulici na Černém Mostě. Půjčili si na urovnání dluhů z podnikání ve výši necelé třetiny hodnoty bytu. | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na účtu, navíc zaplatíte jen pět procent, deset splátek a jedenáctou poloviční navrch. Stačí dva podpisy na smlouvu a drobnost – pro jistotu toho, kdo se vám chystá půjčit, ručit domem nebo bytem, kdybyste náhodou nezaplatili. Proč ne – vždyť to přece vrátíte.

A v tom je právě háček – moderní lichváři už nepůjčují sociálně slabým lidem na ulici na vysoký úrok, ale lidem, kterým by banky kvůli hypotékám, půjčkám nebo i třeba exekucím nepůjčily. A sázejí na to, že se dlužníci zpozdí s placením, a tím přijdou o nemovitost nebo její část, protože spolu s půjčkou je nechají podepsat smlouvu o převodu nemovitosti.

Převedli jsme na vnuka byt, ani ve snu nás nenapadlo, že si někde půjčil peníze. V únoru přišel cizí muž, zaklepal na dveře a oznámil nám, že mu máme platit nájemné za náš dvoupokojový byt 25 tisíc měsíčně nebo se do tří měsíců vystěhovat.

Marie a Jiří Kratochvílovidůchodci

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video