Z chomutovského zooparku museli zmizet ropáci vytvoření podle předlohy výtvarnice Šalamounové.

Z chomutovského zooparku museli zmizet ropáci vytvoření podle předlohy výtvarnice Šalamounové. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Kvůli žalobě zmizeli ze zoo ropáci, autorka chce peníze za znetvoření díla

  • 16
Z chomutovského zooparku zmizel výběh s ropáky. Sošky inspirované smyšlenými tvory z filmu Jana Svěráka vadily autorce originálů, výtvarnici Barbaře Šalamounové. Ta se kvůli expozici se zooparkem soudí.

Přestože tam sošky stály osm let, Šalamounová teď tvrdí, že na ně zoopark nikdy neměl autorská práva. Žádá omluvu a odškodnění, uvedl server Aktuálně.cz.

"Budeme žádat, aby soud uložil zaplatit bezdůvodné obohacení ve výši řádově desítek tisíc korun, stejně jako další peněžitou satisfakci za znetvoření díla paní Šalamounové," řekl serveru právník výtvarnice František Vyskočil.

Vedení zooparku postup výtvarnice nechápe. "S použitím ropáka mi dal souhlas Jan Svěrák, s kterým jsem se kvůli tomu setkal. O spoluautorství výtvarnice jsem neměl tušení. Kdybych o tom věděl, určitě bych se jí také zeptal," řekl MF DNES bývalý šéf parku a dnešní poslanec zelených Přemysl Rabas.

"Chtěli jsme upozornit na ničení přírody, expozice ropáka měla být jakýmsi mementem, varováním, ale i povzbuzením," dodal Rabas.
V zooparku donedávna "žili" tři ropáci - Lojza, Blanka a Anča. Vyrobil je chomutovský výtvarník Vojtěch Návrat a s těmi filmovými nejsou zcela identičtí. I to výtvarnici Šalamounové vadilo - figurky podle ní poškodily její dílo.

Dnešní ředitelka zooparku Iveta Rabasová sice výběh ropáků zrušila, ale platit odmítá. Šalamounová se pak rozhodla zoo žalovat.

Krátký film Ropáci natočil režisér Jan Svěrák v roce 1988. Byl o bizarních tvorech, kteří konzumují uhlí a výfukové plyny. Film později inspiroval sdružení Děti Země k založení ankety Ropák roku. V té každý rok "zvítězí" osobnost, která podle pořadatelů nejvíc uškodila životnímu prostředí. Naposled to byl pražský primátor Pavel Bém za projekt výškových budov na Pankráci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video