Politikům klesne při kumulaci funkcí plat. Útok na nejnižší pudy, řekl Birke

  • 241
Placeným zastupitelům obcí a krajů, kteří jsou zároveň poslanci, senátoři či ministři, klesne plat na 40 procent. Prosadili to poslanci ANO, Pirátů a SPD. Zákonu, který schválila Sněmovna, chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. „Je to útok na ten nejnižší pud, závist,“ řekl poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke.

Zákon, který navrhli společně poslanci ANO a Pirátů, už jednou Sněmovna schválila, ale odmítl ho Senát, a tak se k němu poslanci vrátili. V úterý ho podpořilo 118 ze 175 přítomných poslanců.

Krácení odměn má snížit motivaci k hromadění funkcí. Peníze zůstanou v rozpočtech měst, obcí a krajů, které je budou moci použít na své projekty.

„Mě fascinuje, proč je to zrovna čtyřicet procent,“ podivoval se poslanec ODS Ivan Adamec, jeden z těch, jichž by se úprava zákona dotkla.

„Kdybych byl vstřícný předkladatelům, řekl bych, že je vede pýcha. Kdybych nebyl, řekl bych, že je vede arogance,“ prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Potřebuje Česká republika tento zákon? Nepotřebuje,“ prohlásil.

„Plníme svůj volební program,“ reagoval poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík. Když klesne kumulace platů, klesne podle něj motivace ke kumulaci funkcí.

„Vy si fakt myslíte, že se politika dělá pro peníze? Jestli si to myslíte, tak tady nemáte co dělat,“ ohradil se Adamec, který je jak poslancem za ODS, tak starostou Trutnova v Královéhradeckém kraji.

Poslanci ANO musí závazně hlasovat pro zákon

„Budeme mít závazné hlasování pro zákon,“ oznámil před tím šéf poslanců ANO a místopředseda vládního hnutí Jaroslav Faltýnek. ANO tím dalo najevo, jak moc mu na přijetí zákona proti kumulací funkcí záleží.

Na jaře Sněmovna novelu schválila hlasy 93 ze 166 přítomných poslanců. Proti jich bylo 40 a 33 poslanců se hlasování zdrželo.

„Je okolo čtyřiceti poslanců, kterých se to týká,“ řekla ve Sněmovně poslankyně ANO a karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. V případě senátorů by se zákon podle ní týkal více než poloviny z nich.

Starostové a primátoři vydělávají podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, zhruba od 39 tisíc do 111 300 korun. Hejtmani pobírají přibližně mezi 117 200 a 128 900 korunami, které náleží primátorovi hlavního města. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82 400 korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video