Předseda KSČM Vojtěch Filip v pražském sídle strany. (říjen 2018)

Předseda KSČM Vojtěch Filip v pražském sídle strany. (říjen 2018) | foto: František VlčekMAFRA

Filip žádá Petříčkovu rezignaci, viní ho z fašistických tendencí v Česku

  • 1090
Ministr zahraničí Tomáš Petříček by měl rezignovat, protože nese odpovědnost za „nárůst fašistických tendencí“ v České republice, tvrdí místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. Svůj výrok, původně pronesený v rozhovoru pro ruský armádní web Krasnaja zvezda, redakci iDNES.cz potvrdil. Petříček považuje Filipovy snahy o jeho odvolání za úsměvné.

„V naší společnosti v posledních letech došlo k evidentnímu nárůstu fašistických tendencí, které v některých případech zůstávají bez trestu,“ řekl listu Filip.

Někteří lidé podle něj záměrně podporují neonacismus a oslavují banderovce a vlasovce. „Věřím, že se jedná o ostudu v mezinárodním měřítku a absolutní neúspěch šéfa české diplomacie, který měl okamžitě rezignovat, nebo měl být bez prodlení odvolán z funkce,“ dodal Filip.

Ministra Petříčka také kritizoval za to, že v OSN nepodpořil ruský návrh rezoluce o boji proti oslavování nacismu. Kvůli tomu odvolání Petříčka požadoval již na konci minulého roku.

„Považuji to za mezinárodní ostudu a absolutní selhání šéfa české diplomacie, který by měl neprodleně rezignovat nebo by měl být okamžitě odvolán,“ prohlásil tehdy Filip.

Usiluje o znovuzvolení, míní Petříček

„Vyjádření pana předsedy odpovídají zhruba tomu, komu ten rozhovor poskytl, tedy ruským armádním novinám, v Česku jsem ho takto mluvit neslyšel, zřejmě jde tedy o snahu zalíbit se v Rusku,“ reagoval pro iDNES.cz Petříček.

Koněva vraťte zpátky na místo, vzkázal šéf ruské diplomacie Lavrov

Dodal, že neví, o jaké informace Filip své tvrzení o nárůstu neonacismu v České republice opírá. 

„Já jsem od českých expertů na extremismus podobné varovaní nezaznamenal,“ dodal a připomněl, že hlasování o ruské rezoluci se zdržely i ostatní členské státy EU. Dokument totiž podle české diplomacie přispívá k jednostrannému vnímání historie.

„Zároveň mám vážné pochybnosti o tom, co pan předseda těmito útoky sleduje ve chvíli, kdy chceme s Ruskem začít konzultace o citlivých a často sporných tématech,“ uvedl Petříček.

Podle svých slov pracuje na konstruktivních vztazích s Ruskem. „Ale ty musí být založeny na vzájemném respektu a nezasahování do rozhodovacích procesů druhé strany,“ řekl. Připomněl také, že KSČM brzy čeká sjezd, celou záležitost proto považuje za snahu Filipa o znovuzvolení na post předsedy strany.

„Jeho snahy o mé odvolání už několikrát neuspěly, považuji je za úsměvné a nijak se tím více zaobírat nehodlám,“ uzavřel. 

„Češi cítí vděčnost vůči Rudé armádě“

V aktuálním rozhovoru pro ruský deník Filip také uvedl, že „členové KSČM a další občané České republiky pozitivně vnímají skutečnost, že ruská vláda nejeví zájem nutit místní úřady, aby postavily památky těm českým legionářům, kteří v Rusku nikoho neosvobodili.“ Většina občanů České republiky podle něj cítí vděčnost Rudé armádě již 75 let, „protože vědí, že v roce 1945 většinu naší země osvobodila.“ 

„Někteří pražští fašisté mají vlivem Evropské unie a USA v úmyslu narušit dobré vztahy mezi dvěma slovanskými národy a neváhají urazit osvoboditele z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu,“ řekl dále pro ruský deník a přímo jmenoval české opoziční demokratické strany TOP 09, KDU-ČSL, Starosty a nezávislé a Piráty, které by podle něj mohly začít chválit „neonacistickou politiku“.

Vyslovil se také proti odstranění sochy maršála Koněva, které konflikt spustilo. To podle něj odsuzuje KSČM i prezident Miloš Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video