Ministr Kalousek je podle krajských výborů dobrým ministrem.

Ministr Kalousek je podle krajských výborů dobrým ministrem. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Krajští lidovci stojí za Kalouskem, Čunka vyzývají k rezignaci

  • 21
Středočeští, jihočeští a plzeňští křesťanští demokraté se postavili za ministra financí Miroslava Kalouska. Zásadně nesouhlasí s návrhem předsednictva strany doporučit Kalouskův odchod z vlády. Krajské výbory navíc vyzvaly k rezignaci šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka, který podle nich stranu poškozuje.

Jihočeši po svém mimořádném zasedání vyjádřili nesouhlas s rozhodnutím předsednictva strany o návrhu na Kalouskovo odvolání. "Výtky na adresu ministra Kalouska daleko překračují rámec KDU-ČSL a skutečně mají celospolečenský a celoevropský dosah," řekl předseda jihočeského krajského výboru KDU-ČSL Vladimír Pavelka.

Regionální organizace také vyzvala k rezignaci současného šéfa strany, Jiřího Čunka. Kritizuje, že se spolu s místopředsedou Davidem Mackem delší dobu snaží Kalouska různými metodami vystrnadit z jeho pozice.

Podle Pavelky by tyto aktivity mohly vážně ohrozit stabilitu české ekonomiky v době, kdy se k nám dostává hospodářská krize, Česko předsedá EU, a navíc se vyvíjí krize energetická. "V této chvíli je nezodpovědné zpochybňovat kompetenci velice úspěšného ministra financí, což bylo prokázáno jak hodnocením premiéra, tak hodnocením mezinárodních institucí," dodal Pavelka.

Středočeši: Strana potřebuje reformu

Za ministrem Kalouskem stojí i Středočeský kraj. Podle místopředsedkyně regionální organizace Heleny Langšádlové předsednictvo tento postoj schválilo jednomyslně.

Langšádlová zároveň upozornila, že strana by potřebovala zásadní reformu své politiky. "Snaha současného vedení KDU-ČSL vedoucí k pozvolnému opuštění nezbytných ekonomických reforem a k příklonu k levicově populistickým tezím není tou správnou cestou," citovala místopředsedkyně ze středečního usnesení.

Ke svým stranickým kolegům z krajských organizací se přidali i lidovci z Plzeňského kraje. Podle tamního krajského tajemníka KDU-ČSL Václava Černého není Kalousek špatným ministrem, ani neprohrál krajské volby.

"Předsednictvo krajského výboru doporučuje delegátům celostátní konference, aby podpořili taková řešení, která zaváží vedení KDU-ČSL k pokračování koaliční spolupráce a k racionálnímu řešení vzniklé situace," citoval Černý prohlášení. Podle něj jsou lidovci v Plzeňském kraji přesvědčeni, že problémy s důvěrou koaliční vlády nespočívají v práci ministrů KDU-ČSL.

Vnitrostranický boj se u lidovců naplno rozhořel v souvislosti s plánovanými změnami ve vládě. Předsednictvo strany se v úterý přiklonilo na stranu svého předsedy Jiřího Čunka. Ten navrhuje zbavit se svého vnitrostranického oponenta a ministra financí Miroslava Kalouska. Předseda vlády Topolánek chce v kabinetu naopak vyměnit vicepremiéra Čunka. - čtěte Předsednictvo KDU-ČSL se postavilo za Čunka, navrhlo výměnu Kalouska

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video