Odboráři během své demonstrace Stop vládě zaplnili Václavské náměstí v Praze.

Odboráři během své demonstrace Stop vládě zaplnili Václavské náměstí v Praze. (21. dubna 2012) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nejpočetnější odbory KOVO se připojí k protestům proti vládním úsporám

  • 55
Šedesátitisícové odbory KOVO se připojily k protestům proti úsporám a reformě penzí. Svolávají se 27. června do Ostravy. Vláda dle odborů nevede dialog. „Po úterním jednání, kdy vláda opět řekla, že není schopna ustoupit z avizovaných kroků, jsme se rozhodli uspořádat manifestační mítink,“ uvedl na středeční tiskové konferenci předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

„Mítink se uskuteční 27. června od 15:00 na ostravském náměstí Jiřího z Poděbrad,“ doplnil Ďurčo.

KOVO nesouhlasí například s důchodovou reformou a dřívějšími odchody do důchodu. „Myslím, že tento region odráží náročné profese. Jedním z našich hlavních bodů je, aby náročné profese mohly odcházet dřív do důchodu,“ řekl Ďurčo.

„Ministr Jurečka nám slíbil, že hranice 65 let nebude prolomena. Všichni vidíte, že ročníky, které se narodily třeba v roce 2005 mohou jít do důchodu kolem 70 let. To je pro nás nepřijatelné,“ dodal.

Středula kritizuje vládu za špatnou komunikaci s odbory a hrozí protesty

KOVO chce při akci v Ostravě také protestovat proti vládou navrhovanému konsolidačnímu balíčku, který má snížit rozpočtový deficit. „Některé připravované parametry jsou pro nás rovněž nepřijatelné,“ řekl Ďurčo. Dodal, že na shromáždění v Ostravě předpokládá účast až 3000 odborářů.

KOVO už zorganizovalo protestní shromáždění proti důchodové reformě na konci března. Tehdy se v Praze před úřadem vlády sešlo několik tisíc odborářů.

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula kritizuje způsob, jakým vláda jedná. Podle něj nejde o sociální dialog, ale o monolog. „Kdyby vláda komunikovala, kdyby byl veden sociální dialog, tak by mí kolegové nepořádali žádnou akci. Seděli bychom u jednacího stolu a vyjednávali bychom. Hledali bychom nejlepší řešení, jak pomoci českým veřejným financím,“ uvedl na brífinku.

Středula upozornil také na změny v DPH. „Jestliže někdo napravuje veřejné finance, tak nemůže v návrhu přijít se zvýšením deficitu veřejných financí o 4,1 miliardy korun,“ řekl. DPH podle něj zvýší inflaci o dalších 3,5 procenta, v příštím roce by tedy vzrostla až na 6 procent. „To nedává žádný smysl. Pokud chceme pomáhat, nemůžeme tu situaci ještě zhoršovat,“ doplnil.

Středula si už v minulosti na jednání vlády stěžoval. Minulý týden pohrozil podáním stížnosti inspekci práce na vládu pro porušování zákoníku práce.

Vláda však v pondělí oznámila, že v konsolidačním balíčku nechystá žádné zásadní změny. Návrh souboru novel k ozdravení veřejných financí bude projednávat 28. června. Podle Středuly budou předáci o svém dalším postupu proti vládním záměrům jednat v pondělí. Svazy jsou od poloviny května ve stávkové pohotovosti.

Odbory ohlásily týden protestů, Jurečka nabízí ústupky v úsporném balíčku

Návrh státního rozpočtu kritizovaly také zdravotnické odbory. Počínání vlády označily za zcela nedemokratické až diktátorské. V reakci na uniklé informace z návrhu rozpočtu ministerstva financí vyhlásily na začátku června stávkovou pohotovost.

ČMKOS na konci května zřídila kvůli konsolidačnímu balíčku celostátní stávkový výbor a od 26. do 30. června mohou svazy vést své protesty. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v reakci uvedl, že nevidí racionální důvody pro generální stávku.

ČMKOS je největší centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů celkem s 270 000 členů. KOVO je nejpočetnější odborový svaz přibližně s 80 000 členy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video