Odcházející ministryně Kovářová chce na poslední chvíle rozdávat medaile.

Odcházející ministryně Kovářová chce na poslední chvíle rozdávat medaile. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kovářová chce na poslední chvíli rozdávat medaile, kolegové ji kritizují

  • 17
Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová těsně před koncem svého mandátu srší nápady. Podle Lidových novin se rozhodla zavést medaili pro zasloužilé pracovníky justice. Jednoduchá kovová plaketa a diplom čeká například na ty, kteří se mimořádným způsobem zasloužili o české soudnictví. Někteří její kolegové tvrdí, že Kovářová jen zbytečně rozhazuje peníze.

Ministryně Kovářová zatím nechce komentovat, proč se rozhodla nové ocenění zvané Bene meritus neboli Po zásluze zavést a komu ho míní ještě před svým odchodem z ministerské funkce udělit. Jisté však je, že jí na to zbývá už jen velmi málo času.

Poslanci nápad Kovářové považují za zbytečné plýtvání peněz. "Na ministerstvu spravedlnosti by se měly řešit daleko vážnější problémy než je nakupování drahých hodinek pro reprezentaci úředníků či vymýšlení plaket za zásluhy," řekl Lidovým novinám justiční a bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc. Podle něj Kovářová zapomíná na to, že je pouze úřednickou ministryní.

Medaile přitom není zdaleka jediným nápadem, se kterým Kovářová těsně před koncem své funkce přišla. Mimo jiné vyhlásila také rychlotendr, jehož vítěz měl dostat 120 milionů za to, že převezme od věznic a soudů vymáhání dluhů. Po kritice médií ho ale nakonec zrušila. (podrobnosti čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video