Koupání bez chemie. Podívejte se, jaké jsou koupací biotopy ve vašem kraji

  • 27
Koupací biotopy jsou u nás stále populárnější. Návštěvníky láká hlavně přírodní úprava vody, díky které se nemusí do vody přidávat žádné desinfekční přípravky. Je tak vhodná třeba pro alergiky nebo lidi s citlivější kůží. Server iDNES.cz připravil seznam koupacích biotopů v České republice. Podívejte se, kam to máte nejblíž.

Koupací biotop Malvíny v Třešti

Obec Kovalovice nedaleko Brna na začátku milénia řešila problém. Měla k dispozici obecní pozemky a přemýšlela co s nimi. Starosta Milan Blahák přišel s neotřelým řešením. Rozhodl se v Kovalovicích vybudovat vůbec první koupací biotop v České republice.

„V té době to byl risk, protože jsme vůbec nevěděli, jak to bude v našich podmínkách fungovat,“ popsal pro iDNES.cz Blahák. Inspiraci našel starosta v Rakousku. Tam se už v té době koupací biotopy začaly postupně prosazovat, k jejich napájení se častou používají čisté horské řeky. Takové podmínky se dají najít na Jižní Moravě jen těžko. Nakonec se ale podařilo vytvořit systém, který je vhodný i pro tuzemské prostředí.

Kovalovice začaly biotop budovat v roce 2006 a otevřen byl v roce 2007. Jejich projekt rychle zaujal další obce a města. Hygienici dnes hlídají kvalitu vody ve 25 koupacích biotopech v deseti krajích včetně Prahy a stále přibývají nové. Svůj koupací biotop zatím nemají Královéhradecký, Pardubický, Karlovarský a Ústecký kraj. Rekordmanem je naopak Jihomoravský kraj kde se dá na koupání využít pět biotopů.

Koupací jezírka fungují vlastně jako uzavřený ekosystém. V první části je nádrž kde jsou vysázeny pečlivě vybrané vodní rostliny. Ty hrají při čištění vody klíčovou roli. Tím, jak z ní odebírají živiny, udržují totiž vodu čistou – svým životním cyklem vodu filtrují. Kvalita je tak zajišťovaná bez přidávání jakýchkoliv chemických látek. To ocení hlavně lidé s citlivou kůží a alergici.

Vyčištěná voda přetéká do další nádrže, která je určená ke koupání. Následně je přečerpána zpět do čistícího jezera a tak pořád dokola. Voda se nevypouští, jen se do systému dočerpává ze studny ta, která se vypaří.

„Koupaliště provozujeme třináctý rok a zkušenosti máme dobré. Hlavně nás těší, že provozní náklady jsou nižší než u chemických bazénů, takže pro menší obce je to daleko výhodnější řešení,“ pochvaluje si Blahák. 

Projekt tehdy začal skromně. Koupaliště se podařilo vybudovat za 5,5 milionu korun. Další dobudování obec hradila z výnosů ze vstupného.

Citlivý ekosystém

Provozování koupacího biotopu však má i svá omezení. Vyžaduje péči a celý biologický koloběh je navíc možné snadno narušit. Typicky velkým množstvím rekreantů. Voda se proto musí pečlivě kontrolovat a především se musí striktně dodržovat maximální počet návštěvníků.

„U těchto typů koupališť je velmi důležité, aby byla správně provozována, tedy především aby byla dodržována návštěvnost, na kterou bylo zařízení vyprojektováno. V případě překročení návštěvnosti totiž není systém přírodního způsobu čištění vody schopen nadlimitní návštěvnost zvládnout a dochází velmi rychle ke zhoršení jakosti vody ve všech mikrobiologických ukazatelích,“ vysvětluje Jan Brodský z ministerstva zdravotnictví.

Zatím se ale zdá, že se péče o biotopy provozovatelům spíše daří. Ze všech 25 sledovaných koupacích jezírek hlásí sníženou kvalitu vody hygienici pouze u tří. České údolí má aktuálně mírně zhoršenou kvalitu vody, Blovice hlásí zhoršenou kvalitu vody a v Honěticích není v současnosti biotop vhodný ke koupání.

Podívejte se na seznam biotopů seřazený podle jednotlivých krajů.

1 Praha

Koupací biotop Radotín.

Biotop Radotín
Koupací biotop v pražském Radotíně využívá veřejnost od roku 2014. Dvě jezera vznikla na místě, kde před tím stála čistička odpadních vod a později skládka. Dnes je možné využít k rekreaci jezero o velikosti 62 x 75 metrů. Na místě je kompletní zázemí včetně občerstvení a toalet. Kapacita je omezená na 700 lidí, aby bylo možné uhlídat kvalitu vody.

Biotop Lhotka
Koupaliště ve Lhotce patří k nejmladším českým biotopům určeným k rekreaci. Nádrž, která má v nejhlubším bodě 3,25 metru, byla vybudována na místě původního koupaliště, které ale od 80. let chátralo. Na místě jsou k dispozici šatny, sprchy a toalety a také stánek s občerstvením.

2 Středočeský kraj

Koupací biotop v městyse Jince.

Biotop Jince
Koupací biotop v Jincích na Příbramsku vznikl jako vůbec první ve Středočeském kraji. V roce 2013 nahradil zastaralé betonové koupaliště  Má moderní systém přírodní filtrace, o který se starají rostliny.

Biotop Mcely
Biotop Mcely se nachází hned u stejnojmenného místního zámku, zhruba patnáct kilometrů od Nymburka. Koupat se v něm mohou pouze hosté místního hotelu. Kromě trávníku je zde k dispozici také písečná pláž.

3 Jihočeský kraj

Koupací biotop v Borovanech.

Biotop Borovany, Lazna
Město Borovany leží sedmnáct kilometrů na východ od Českých Budějovic nedaleko CHKO Třeboňsko. Místní koupací biotop leží na okraji městečka. Na místě jsou připravené skluzavky a také skokanský můstek. Pro invalidy je zde k dispozici zdvíhací zařízení.

Biotop Sezimovo Ústí, Kozský potok
Koupací biotop v Sezimové Ústí má hlubší část pro plavce, v mělčí části mohou děti využít klouzačku. K dispozici je také hřiště, občerstvení a toalety.

Biotop Borek u Českých Budějovic
Borek se nachází nedaleko Českých Budějovic. Pro děti je zde k dispozici brouzdaliště a dětské hřiště. Dospělí plavci zase ocení přírodní bazén s hloubkou až 3,6 metru. Kromě běžného vybavení je zde také odpočinkové molo a skokanský můstek.

4 Plzeňský kraj

Koupací biotop Kotynka.

Biotop Škodaland České údolí
Multifunkční areál Škodaland v Plzni nabízí kromě in-line dráhy, skate parku a několika hřišť také malé koupací jezírko s přírodní úpravou vody. Je zde kompletní sociální zázemí včetně toalet, sprch a kabinek.

Biotop Blovice
Z centra města Blovice nedaleko Plzně je to ke koupacímu biotopu jen pět set metrů. Součástí areálu jsou šatny, převlékárny, toalety a občerstvení.

Biotop Kotynka, Dobřany
Přírodní koupací biotop Kotynka najdou zájemci v Dobřanech jihozápadně od Plzně. Nachází se v klidové zóně mezi rybníky Horní a Dolní Kotynka a patří mezi vůbec největší koupací biotopy v České republice. Kromě dětského hřiště je v areálu také venkovní posilovna.

5 Liberecký kraj

Koupací biotop Antonie.

Biotop Antonie
Antonie se nachází ve městě Frýdlant zhruba 20 kilometrů na sever od Liberce. Návštěvníci ocení dřevěné molo a také stín několika stoletých lip, které okolo biotopu rostou. Koupací biotop je určený pro hotelové hosty i veřejnost.

6 Vysočina

Koupací biotop Malvíny v Třešti.

Biotop Malvíny
Městečko Třešť nedaleko Jihlavy má k dispozici biotop s kapacitou až 600 lidí. Na nejmenší děti čeká brouzdaliště s maximálně 40 centimetry vody. V plavecké části dosahuje hloubka 2,6 metru. Samozřejmostí je zázemí s možností občerstvení.

Biotop Šiklův mlýn
Koupací biotop je součástí areálu westernového městečka Šiklův mlýn u Zvole nad Pernštejnem. Venkovní sprchy a převlékárna jsou přímo u koupací plochy. Toalety jsou k dispozici v sousedícím kempu. Návštěvníci mohou využít také divokou řeku a tobogán.

7 Jihomoravský kraj

Koupací biotop v Kovalovicích.

Biotop Brno-jih
Koupaliště Brno-jih vzniklo jako první koupací biotop v Brně. Kapacita je 900 lidí. Na místě jsou kromě brouzdaliště a bazénu také volejbalové hřiště a tenisový kurt. Nechybí ani sprchy, toalety a občerstvení.

Biotop Kovalovice
Obec Kovalovice nedaleko Rousínova drží v České republice prvenství. Jde o vůbec první místo, kde byl pro veřejnost otevřen koupací biotop. V areálu je k dispozici kromě standardního zázemí také hřiště na plážový volejbal, minigolf a multifunkční hřiště s umělým povrchem. Do areálu platí zákaz vstupu se psy.

Biotop Bohuslavice
Koupací jezírko v Bohuslavicích leží zhruba pět kilometrů od centra Kyjova. Moderní biotop byl vybudován na místě nefunkčního koupaliště. Vodní plocha má rozměry 20 x 25 metrů a díky téměř třímetrové hloubce se v ní dá pohodlně plavat.

Biotop Bantice
Bantický biotop je druhým nejstarším veřejným biotopem v České republice. Bazén má dvě zóny. Jedna má hloubku 90 cm, druhá část má hloubku 160 cm a je určená pro plavce.

Biotop Oslavany
Koupací jezírko v Oslavanech patří v České republice k těm bezkonkurenčně nejmladším. Jeho provoz byl zahájen teprve na začátku července 2019. Návštěvníci si zde mohou vychutnat poklidnou relaxaci v zámeckém parku. Kromě koupání jde zde také k dispozici venkovní fitness hřiště, tenisové kurty a hřiště pro děti.

8 Olomoucký kraj

Koupací biotop v Litoveli.

Biotop Litovel
Biotop v Litovli kombinuje přírodní vodu s prvky malého aquaparku. Návštěvníci mohou využít skluzavky, masážní trysky, perličková vodní křesla nebo skokanský můstek. Vodu zde ohřívají sluneční kolektory.

Biotop Paseka
Pasecké koupaliště je obklopeno okolními klidnými lesy. Zchátralé koupaliště ze sedmdesátých let prošlo rozsáhlou rekonstrukcí a bylo přebudováno na biotop. Návštěvníci si mohou kromě plaveckého bazénu vyzkoušet také skluzavku, tobogán a relaxační řeku.

9 Moravskoslezský kraj

Koupací biotop Na Výsluní v Úvalnu.

Biotop Plovárna Na Výsluní
Biotop v Úvalně nedaleko Bruntálu patří spíš mezi nováčky. Otevřen byl pro veřejnost v roce 2017 a nahradil zde starý bazén ze sedmdesátých let. Kapacita biotopu je 500 lidí. Na místě je občerstvení, ping-pong a ruské kuželky.

Biotop Studénka
Koupací biotop ve Studénce letos nahradil místní zastaralé koupaliště. Kapacita biotopu je 950 lidí. Plavecká část jezírka má hloubku 3,25 metru, část pro neplavce 1,1 metru. Koupání zpestřuje tobogán.

10 Zlínský kraj

Koupací biotop v Prostřední Bečvě.

Biotop Dvůr Honětice
Zcela bezbariérový biotop v Honěticích nabízí kompletní sociální zázemí a dá se zde dokonce i stanovat. Název Dvůr není náhodný, v areálu jsou totiž také ohrady s ovcemi, prasaty a skotem. Zájemci si mohou vyzkoušet i jízdu na koni.

Biotop Živá voda, Modrá
Areál Živá voda v obci Modrá nedaleko Velehradu je přírodním parkem, kde je možné seznámit se s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy. Součástí areálu je i přírodní koupaliště s brouzdalištěm pro děti.

Biotop Prostřední Bečva
Prostřední Bečva ukrytá pod beskydskými kopci nabízí koupací biotop s hloubkou vody 2,5 metru. Do areálu koupaliště je zakázán vstup se psy a v celém areálu platí zákaz kouření.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video