Nemocnice Sokolov je zavalena pacienty s covid-19. Dříve přijímala pacienty ostatních přetížených zařízení v kraji, nyní je maximálně zaplněna.

Nemocnice Sokolov je zavalena pacienty s covid-19. Dříve přijímala pacienty ostatních přetížených zařízení v kraji, nyní je maximálně zaplněna. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Covid JIP nemají místo. V Praze zbývá pět lůžek, v Plzeňském kraji jedno

  • 785
Pro pacienty s onemocněním covid-19 je nyní v hlavním městě volných jen pět lůžek na odděleních ARO a JIP určených primárně právě pro covidové pacienty. Ukazují to data kapacity lůžkové péče ministerstva zdravotnictví. V Plzeňském kraji je na covid intenzivní péči jediné volné místo, standardní lůžko s kyslíkem nemají k dispozici žádné.

V Karlovarském kraji jsou na odděleních intenzivní péče dostupná jen dvě lůžka, na jediný přístroj ECMO je připojený pacient. S kapacitou volných míst na hraně se potýká také Středočeský kraj, kde je deset volných lůžek.

Celkově je v Česku na odděleních ARO a JIP určených pro pacienty s onemocněním covid-19 dostupných 184 míst. Pro negativní pacienty je dostupných 467 lůžek.

Aktuální přehledy kapacit lůžkové péče v Česku

Místa s umělou plicní ventilací jsou vytížená ze zhruba 70 procent. Volných je 753 ventilátorů z 2 299. Přístrojů ECMO se používá přes polovinu, přesně 44 z celkem 84. Narůstá počet nemocných, který se promítá i do vytíženosti nemocnic.

Momentálně jsou na tom podle statistik ministerstva zdravotnictví špatně v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Na východě republiky není v tuto chvíli volné žádné standardní lůžko s kyslíkem pro pacienty s koronavirem, na odděleních intenzivní péče je pro ně jen šest míst.

Statistiky se týkají covidových oddělení, kde jsou hospitalizovaní pacienti primárně kvůli nemoci covid-19. Nejde tedy o pacienty na odděleních ARO a JIP, kteří jsou například po operacích. V případě, že jsou takoví pacienti covid pozitivní, mají například oddělené pokoje a zvláštní opatření.

Nejlépe je na tom s kapacitou lůžek Morava

O naplněnosti kapacity nemocnic mluvil na pondělní konferenci i ministr zdravotnictví Jan Blatný. „K současnému dni je pro covid pacient v Česku k dispozici zhruba 180 lůžek, víc jich na celou republiku není. Jsou kraje, kde jsou jenom jednotky lůžek intenzivní péče k dispozici. Situace je horší v západní části republiky než ve východní části,“ vyjmenoval Blatný.

Místo mají nemocnice na Moravě a ve Slezsku. V Jihomoravském kraji je pro koronavirové pacienty volných 43 míst na ARO a JIP a 192 na běžných lůžkách s kyslíkem. Moravskoslezský kraj má volno v poměru 44 a 180.

Za pondělí v Česku přibylo 8 745 nakažených lidí nemocí covid-19, to je téměř o tisíc víc než tomu bylo na začátku minulého týdne. V nemocnicích je aktuálně 5 990 lidí, z toho 1 130 je ve vážném stavu. 

Aktuálně je v Česku přes 102 tisíc lidí s prokázaným onemocněním covid-19, na vrcholu epidemie v říjnu jich bylo přes 122 tisíc. Laboratoře v pondělí provedly 47 796 antigenních testů a 26 118 PCR testů. Mezitýdenní nárůst počtu nakažených pokračuje už několik dní v řadě.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video