Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soukromý test odhalil koronavirus u matky školáků z Prahy, děti jsou zdravé

  9:14aktualizováno  21:16
V Praze se objevil šestý případ nákazy koronavirem. Žena si nechala udělat test soukromou klinikou, až poté nemoc potvrdila státní laboratoř. Její děti nakaženy nejsou, stejně jako dědeček. Test manžela byl nejednoznačný a musí se opakovat, řekl ve středu večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Dvě děti nakažené ženy chodily v pondělí a v úterý do Základní školy Antonína Čermáka v pražské Bubenči, podle ministra může vzhledem k výsledkům testů výuka pokračovat.

Ženu nejprve testovala soukromá laboratoř, později přítomnost nukleové kyseliny viru potvrdila i Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu. Ta odebrala u ženy nový vzorek, protože u původního neexistuje potvrzení o kvalitě.

„My jsme pouze potvrdili, že ta soukromá laboratoř analyzovala materiál, ve kterém byla pozitivní DNA, zatím je to na půl cesty,“ řekl iDNES.cz v průběhu dne epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Pacientka je v karanténě v Nemocnici Na Bulovce. „Zbytek rodiny je v domácí karanténě,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Úřady prověří i postup lékaře, který měl ženě při telefonátu na infolinku říct, že test není třeba, nebo ať si jej zařídí sama. „Algoritmy, jak mají postupovat, jsou jasně dané, a všichni je mají. Musíme prověřit, co to bylo za lékaře a jakou informaci jí dal,“ řekl ministr.

V částečné izolaci byly ve středu dopoledne dvě třídy školy, kam chodí děti nakažené ženy. Ostatní žáky si po upozornění odvezli rodiče. Ve čtvrtek odpadne výuka celé škole, ředitel vyhlásil volno jako preventivní opatření.

„Všechny třídy se nezavřely. Jen děti ze dvou tříd nemohou běhat po chodbách a měly vlastní toalety. Obě děti matky s podezřením na koronavirus žádné příznaky nemají,“ informoval mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Vedení radnice jednalo s ředitelem přímo ve škole společně se zástupci hygieny.

Současně se do intenzivního pátrání intenzivně pustila pražská hygienická stanice. „Naši zaměstnanci jsou na místě, jsou v kontaktu se školou a probíhá takzvané epidemiologické šetření. V závislosti na tom budou přijímána další opatření,“ řekl iDNES.cz mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Nestandardní postup? Vše se musí prošetřit

Matka dětí si nechala udělat výtěr na vlastní náklady, výsledek pak podle magistrátu hlavního města Prahy vyšel pozitivní. 

Máte negativní zkušenost s infolinkou o koronaviru nebo s postupem lékařů?

Napište nám svůj příběh na hotline@idnes.cz

„Jedná se však o výsledek ze soukromé kliniky, který ovšem musí potvrdit Národní referenční laboratoř. V tuto chvíli se tedy nejedná o oficiálně potvrzený šestý případ nákazy,“ upozornil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Až následně rodič kontaktoval krajskou hygienickou stanici. Ta nyní ve škole provádí epidemiologické šetření a je potřeba výsledek potvrdit,“ doplnil Hofman s tím, že „rodič bohužel zvolil nestandardní postup“, protože se nechal testovat na soukromé klinice a až pak kontaktoval hygieniky. 

Podle informací iDNES.cz se žena na lékaře obrátila s tím, že jí je špatně a že přijela ze severní Itálie. Byla údajně odmítnuta s tím, že „neberou každého“. Nejde přitom o první svědectví toho, že lidé narážejí na odmítání, ač se sami snaží na sebe upozornit.

Primátor Hřib v akci

Na případ upozornil na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib, který nejprve o něm hovořil jako o potvrzeném případu. „Dnes ráno se mi potvrdila informace, že jeden z rodičů dvou žáků naší školy byl pozitivně testován na koronavirus. Obě děti v pondělí a v úterý navštívily školu,“ napsal ředitel Petr Karvánek na webových stránkách školy okolo osmé hodiny ráno.

Jakou máte zkušenost s přístupem odborníků na infolince o koronaviru?

celkem hlasů: 2957
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 11. března 2020. Anketa je uzavřena.

Okolo desáté hodiny ředitel oznámení upravil: „To, zda je (rodič, pozn. red.) nositelem koronaviru, musí potvrdit národní referenční laboratoř. V současné době se jedná o vážné podezření.“

Žádná další omezení na sportovištích. Na fotbale i hokeji diváci budou

Za místa epidemického šíření koronaviru v Itálii se považují regiony Benátsko, Lombardie, Piemont a Emilia Romagna. Česká rodina byla minulý týden o jarních prázdninách v oblasti Trentino, která není hlášená jako riziková, ale s rizikovými sousedí. Po výskytu příznaků se žena obrátila na linku Státní zdravotního ústavu, kde lékař s ohledem na oblast pobytu řekl, že test není třeba.

„Hygienická stanice hlavního města Prahy doporučuje, aby rodiče žáků, ale obecně i Pražané, kteří byli v rizikových oblastech, kontaktovali jejich infolinku. Kontaktování doporučuje i v případech, kdy se neprojevily žádné příznaky nemoci,“ nabádal ve středu pražský magistrát.

„Lidé ovšem musí brát na zřetel to, zda byli jen lyžovat nebo navštívili tamní domácnost, akci s velkou koncentrací osob a podobně. Je proto důležité se v těchto případech obrátit na infolinku krajské hygienické stanice, kde epidemiolog konkrétní případ rozebere a vyhodnotí, zda se jedná o rizikovou situaci. Na základě toho v krajním případně doporučí domácí izolaci,“ dodal magistrát.

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Poslanci schvalují smlouvu s Německem o rozvoji labské vodní cesty

23. května 2024  8:45,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Poslanci schvalují smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Stanoví základní...

Nizozemsko proti Bruselu. Imigrační a klimatické plány Unie Wildersovi nesedí

23. května 2024

Premium Vypadá to na téměř neodvratný střet. Chystaná nizozemská vláda euroskeptického vítěze voleb Geerta...

V pátek hrozí silné bouřky a přívalové deště. Napršet může až 30 milimetrů

23. května 2024  10:56

V pátek se budou na většině území lokálně vytvářet bouřky s přívalovými srážkami. Za krátký čas...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24

Vězení na pět a půl roku vyměřil olomoucký krajský soud podnikateli Petru Látalovi, který podle...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...