Jan Hamáček na tiskové konferenci ČSSD k národnímu plánu obnovy a aktuální politické situaci. (14. prosince 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Směřujeme do pátého stupně, řekl Hamáček. Vláda rozhodne v pondělí

  • 1053
Česko směřuje podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ke zpřísnění protikoronavirových opatření. Je jen otázka, od kdy se země do pátého stupně pohotovosti systému PES přesune, řekl v sobotu předseda sociálních demokratů serveru Seznam Zprávy. Vláda by o tom měla jednat už v pondělí.

„V pondělí dopoledne se sejdou pracovní skupiny, bude o tom i debata na krizovém štábu. Na ta čísla musíme reagovat,“ řekl Hamáček. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že expertní skupina ministerstva bude muset řešit, zda vládě přesun navrhne.

Nárůst hospitalizací nás může dovést do 5. stupně PES, řekl Blatný

Skóre PES odpovídá pátému, nejpřísnějšímu stupni rizika druhým dnem. Podle pravidel musí zůstat horší po tři dny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu sdělil, že nemá informace o tom, zda Blatný návrh zpřísnění restrikcí k omezení šíření nákazy v pondělí předloží. Ministerstvo zdravotnictví se k tomu zatím nevyjádřilo.

Ze třetího do čtvrtého stupně přísnosti opatření se Česko přesunulo z rozhodnutí vlády v pátek. V pátek byl nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 i podíl pozitivních testů podle údajů zveřejněných v sobotu ráno nejvyšší přibližně od poloviny listopadu. Přibylo 8 800 nakažených, nejvíce za den od 11. listopadu.

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR

Dalším faktorem pro rozhodování bude podle pátečního vyjádření Blatného nápor nových nakažených koronavirem na nemocnice. Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, v pátek mírně poklesl. Proti čtvrtku se snížil asi o osm desítek a dostal se těsně pod 4 700 hospitalizovaných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video