V záložní nemocnici na brněnském výstavišti vzniklo očkovací centrum. Na řadu jako první přijdou hasiči či policisté. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ve čtvrtek přibylo 8032 případů. Index PES se drží ve 4. stupni, klesl na 72

  • 322
Ve čtvrtek bylo nových případů covidu-19 v Česku skoro o polovinu méně než před týdnem, a to 8 032. Poklesl i podíl pozitivních testů na 28,3 procenta. Index rizika protiepidemického systému PES se zatím dál drží na čtvrtém stupni, oficiálně platí nejvyšší pátý stupeň pohotovosti. V pátek index opět klesl ze čtvrtečních 75 na 72 bodů.

Index se podle údajů ministerstva zdravotnictví snižuje už tři dny v řadě. Pokles rizikového skóre opět vychází ze snížení tzv. reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Ze čtvrteční hodnoty 0,82 k pátku kleslo zhruba na 0,72.

Pokud je reprodukční číslo nižší než jedna, znamená to zpomalování šíření nemoci, protože jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Počet zemřelých s covidem pak aktuálně přesáhl 14 000. Dosažení posledního tisíce úmrtí trvalo 7 dní, na začátku prosince přibylo 1 000 úmrtí asi za 10 dní.

Denní počty zemřelých lidí s nemocí covid-19 se pohybují od začátku ledna většinou kolem 150 až 180. V první polovině prosince byly počty úmrtí podstatně nižší, vesměs kolem stovky denně.

V posledních dvou dnech kleslo množství lidí, kteří kvůli covidu-19 skončili v nemocnici. Na začátku týdne počet hospitalizovaných vystoupal na více než 7 400, ve středu klesl na 7 284 a ve čtvrtek zhruba na 7 000. Z toho asi 1 100 pacientů je ve vážném stavu.

Minulý týden byly zaznamenány nejvyšší denní nárůsty počtu nakažených za celou epidemii. Ve středu přibylo rekordních více než 17 700 případů. Také podíly pozitivních testů byly vysoké. Dosahovaly až téměř 43 procent podle aktuálních údajů ministerstva zohledňujících všechny testy, ne jen tzv. PCR testy. Celý tento týden jsou denní nárůsty počtu nakažených i podíly pozitivních testů nižší než za stejné dny předchozího týdne.

Nejvíce se nákaza v posledních dnech šíří na Trutnovsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 1 130 případů covidu-19. V žádném jiném okrese v Česku nepřesáhl počet nových případů za týden přepočtený na obyvatele tisícovku.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro pátý stupeň pohotovosti PES. Platit mají podle rozhodnutí vlády nejméně do 22. ledna. Pokud se rizikové skóre PES dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že není spokojen s rychlostí očkování proti nemoci covid-19 v Česku. Chce, aby byly dávky vakcín využity dříve, než budou dodány další. Ke středečním 18:00 dostalo očkovací látku 70 680 lidí. Ve čtvrtek večer bylo podle Babiše v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN) registrováno 82 000 očkovaných.

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR

Od pátečních 08:00 se mohou na očkování začít registrovat lidé starší 80 let. Přihlašování je možné přes internet na webech registrace.mzcr.cz nebo crs.uzis.cz nebo přes telefonní linku 1221. Pokud přístup k internetu nemají, může je hlásit i někdo blízký nebo pomůže praktický lékař. Od příštího týdne by se mohla spustit také registrace v lékárnách.

Kvůli předbíhání úředníků při očkování skončil šéf zdravotního ústavu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video