Budova Úřadu vlády ČR

Budova Úřadu vlády ČR | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pracovník Úřadu vlády má koronavirus. Celý premiérův protokol je v karanténě

  • 22
U jednoho z administrativních zaměstnanců Úřadu vlády byla potvrzena nákaza koronavirem. Informaci, kterou přinesl ve čtvrtek odpoledne Radiožurnál, potvrdilo iDNES.cz tiskové oddělení úřadu. Nakažený nepřišel do kontaktu s žádným z členů vlády. Do karantény musí celý odbor protokolu. Páteční cestu premiéra do Polska by událost neměla ohrozit.

Zaměstnanec, u nějž se nemoc covid-19 prokázala, podle mluvčího Úřadu vlády Vladimíra Vořechovského neměl žádné příznaky, informoval Radiožurnál.

Desítka jeho nejbližších spolupracovníků má nařízenou karanténu, u nich se však nákaza nepotvrdila. Nemoc byla u zaměstnance Strakovy akademie odhalena během pravidelného preventivního vyšetření, jehož výsledek úřad obdržel ve středu.

Do karantény musí celý odbor protokolu Úřadu vlády, uvedl s odvoláním na premiéra Andreje Babiše reportér CNN Prima News. Ředitelka protokolu takovou informaci odmítla komentovat.

„Úřadem byla na základě pokynů hygienické stanice okamžitě přijata všechna potřebná opatření, nejbližším spolupracovníkům pozitivně testovaného byla nařízena karanténa,“ uvedl Vořechovský.

Plány premiéra včetně jeho páteční cesty do Polska se nemění. „Ta cesta se určitě uskuteční tak, jak byla naplánovaná,“ upřesnil pro iDNES.cz Ondřej Kopečný z tiskového odboru Úřadu vlády.

Vedle testování zaměstnanců od počátku epidemie úřad všem příchozím měří teplotu, přikazuje dezinfekci rukou a na dobrovolné bázi úřad své návštěvníky žádá o používání aplikace eRouška. Během posledních měsíců pracovala řada zaměstnanců Strakovy akademie z domu. Do normálního provozu se úřad vrátil k 1. červenci, dodal Vořechovský.

Navzdory situaci proběhne na Úřadu vlády den otevřených dveří, který letos připadl na nadcházející prodloužený víkend 4. až 6. července. Úřad nicméně upozorňuje, že „vstup do vládních objektů bude samozřejmě povolen za zpřísněných hygienických opatření“.

Covid-19 v půlce června zdravotníci diagnostikovali také náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi. Do karantény tehdy muselo celé vedení Prahy. V minulých dnech magistrát oznámil, že se již Hlubuček vyléčil a měl pouze mírný průběh nemoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video