Šestým vyléčeným je cizinka z Bulovky, nemocnice posiluje kapacitu lůžek

  • 287
Česko má šestého vyléčeného z nákazy koronavirem. Je jím jedna z cizinek hospitalizovaných v Nemocnici Na Bulovce v Praze, která eviduje podle aktuálních informací na svém oddělení patnáct pacientů s onemocněním. Ředitel Jan Kvaček potvrdil, že nemocnice dál navyšuje kapacitu lůžek pro nakažené.

K sobotní 18. hodině je v Česku 995 nakažených nemocí COVID-19, přes 13 tisíc testů bylo provedeno.

Epidemie koronaviru

Zprávu o dalším vyléčeném přinesl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru. Podle primářky infekční kliniky na Bulovce Hany Roháčové je vyléčenou jedna z cizinek - studentka z Ekvádoru, která tu byla jako jedna z prvních pacientů hospitalizována.

Po muži z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem jde v sobotu už o druhého člověka, o kterých nemocnice informovaly, že se z nemoci vyléčili.

„Dnes měla druhý test negativní. Považujeme ji za zbavenou infekce,“ řekla Roháčová na podvečerní tiskové konferenci.

Už v průběhu hospitalizace lékaři informovali, že studentka neonemocněla závažným způsobem. Neměla ale kam odejít do domácí péče stejně jako její kamarádka ze Spojených států, se kterou do Česka přicestovaly z Itálie.

Nemocnice garantuje 200 lůžek, 60 s intenzivní péčí

Nemocnice Na Bulovce je největším infekčním zařízením v zemi, která je nadále transformována, aby byla schopna pojmout co nejvíce pacientů. Ředitel zařízení Jan Kvaček řekl, že nemocnice chce koupit dalších patnáct plicních ventilátorů. „Další navýšení kapacity bude omezené pouze personálem,“ dodal ředitel.

 „Na začátku byly vyčleněny dva pokoje, dnes máme tři plná lůžková oddělení a oddělení pro dětské pacienty s koronavirem,“ řekl ředitel nemocnice. Infekční klinika má také 11 lůžek intenzivní péče.

Nemocnice Na Bulovce garantuje pro péči o pacienty s koronavirem až dvě stě lůžek. Z nich 60 bude v režimu intenzivní péče, 54 bude mít plicní ventilace a deset bude dialyzovaných. „Jsme schopni uvolnit dalších třicet lůžek,“ řekl Kvaček.

„V současné době máme na oddělení patnáct pacientů s onemocněním, dnes jsem tři pustili do domácí izolace. Pět pacientů máme na jednotce intenzivní péče,“ popsala situaci v nemocnici primářka Roháčová.

Pokud dojde kapacita standardních lůžek na infekční klinice, tak budou podle Kvačka pacienti umisťováni také na tuberkulózní jednotku, poté bude vyhrazeno páté patro kliniky ortopedie, plicního oddělení a objekt kliniky plastické chirurgie, kde je v současné době pozastavená péče.

Z Nemocnice Na Bulovce utekl pacient s koronavirem, policie ho vypátrala

Nemocnice Na Bulovce je podle Kvačka připravena na nákazu koronaviru a nemá problém se zásobováním zdravotního materiálu. 

„Plně pojede naše porodnice. Naše nemocnice je pavilonová, takže jsou nakažení oddělení,“ dodal. Nemocnice se plně věnuje i onkologickým pacientům, kterým chce zajistit nejlepší péči.

„Nebráníme se tomu, když má člověk příznaky, aby se přišel otestovat,“ řekla Roháčová. Je možnost se objednat i online, aby lidé s příznaky onemocnění přišli v určitý čas na vyšetření. „Doba nakažlivosti je sedm dní, což je docela krátká doba. Pacienti jsou tu tedy déle,“ popsala.

Kvaček také poděkoval studentům, kteří v nemocnici pomáhají.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video