Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Bez roušek v místnostech to už jde. Vyvolení na to mají přesná pravidla

  • 43
Žáci a studenti u přijímacích a státních zkoušek nemusí za určitých podmínek nosit roušku. Počínaje dneškem jim to umožňuje výjimka ministerstva zdravotnictví. Výjimku z povinnosti používat roušky mají nově i pacienti a zdravotníci, a to po dobu nutnou k poskytnutí péče. Týká se to například logopedů. Na veřejnosti se v Česku lidé nesmí pochybovat bez zakrytých úst od 19. března.

Na přijímacích zkouškách na střední a vysoké školy, při denní výuce na jednoletých kurzech cizích jazyků nebo při poskytování poradenských služeb nemusí mít ode dneška lidé v místnosti nasazené roušky, pokud mezi sebou dodrží odstup alespoň 1,5 metru a u přijímaček nebude v místnosti přes 15 lidí.

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest platí v Česku od 19. března. Cílem je zabránit šíření nového koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. 

Koronavirus v Česku

Slavnostní naražení prvního sudu po koronavirové pauze v restauraci U Pinkasů....
V rámci uvolňování vládních nařízení se v pondělí otevřel obchodní dům IKEA na...
Kadeřnice Gabriela Běhalová pečuje o svojí první zákaznici v Salonu Gabriela po...

Výjimku z nošení už mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

Vláda v pondělí vzala na vědomí návrh, podle kterého od 25. května budou moci lidé chodit venku bez roušky. Nutné ale bude udržovat více než dvoumetrové rozestupy.

Povinné nošení roušek venku skončí už 25. května, rozhodla vláda

„Rozhodli jsme se pro termín 25. května po konzultaci s epidemiology,“ řekl v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Právě 25. května končí poslední velká fáze rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru. 

Lidé budou moci chodit už i do vnitřních prostor restaurací, do bazénů či do vnitřních pavilónů zoologických zahrad. Otevřou se i vnitřní prostory v zoologických a botanických zahradách a na hradech a zámcích. Ještě minulý týden se uvažovalo o tom, že by povinné nošení roušek na veřejnosti zůstalo i po skončení nouzového stavu a první rozvolňování by začalo v červnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video