Rakušan chce prodloužit hraniční kontroly, Maďarsko má v záloze tisíce vojáků

  • 16
Prodloužení kontrol na hranici se Slovenskem je téměř jisté, uvedl v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan po schůzce se svými protějšky ze Slovenska, Maďarska a Rakouska v Bratislavě. Podle ministrů je potřeba posílit vnější hranici schengenského prostoru, zapojit chtějí i unijní agenturu Frontex.

Kontroly na hranicích zavedla česká vláda minulý týden v souvislosti s náporem běženců. Opatření zatím platí deset dnů, tedy do 8. října.

Kontroly odhalily tisíc migrantů

Od nedělního rána policisté při kontrolách na hranicích se Slovenskem odhalili 91 migrantů a zadrželi čtyři převaděče. Podmínky pro vstup do země nesplnilo 51 lidí, dalších 59 migrantů bylo vráceno na Slovensko. Za 24 hodin dohromady policisté prověřili 29 463 lidí.

Celkem od počátku kontrol policisté prověřili 92 706 lidí, odhalili 1142 migrantů a zajistili 33 převaděčů. Na Slovensko vrátili 371 migrantů, podmínky pro vstup podle nich nesplnilo 422 lidí.

„Je téměř jisté, že ty kontroly po deseti dnech neskončí. Musíme počkat, až budou výsledky, až se ukáže, že na této migrační trase čísla objektivně klesají,“ uvedl Rakušan.

Podle Rakušana migrace je celoevropský problém, který nelze řešit pouze mezi jednotlivými státy. Naznačil, že pomoc v souvislosti s migrační vlnou očekává také od Srbska.

Jedna z uprchlických tras vede právě přes srbsko-maďarskou hranici, která je vnější hranicích Schengenu. Uprchlíci pak přes Maďarsko, Slovensko a Česko míří do Německa.

„To, co zažíváme, je bezprecedentní. Meziroční nárůst migrace v České republice je 1 200 procent. To je situace, na kterou jsme jako Česká republika museli reagovat,“ řekl Rakušan.

Podle slovenského ministra vnitra Romana Mikulce by Evropská komise měla mnohem intenzivněji jednat ohledně migrace se zeměmi západního Balkánu. „Potřebujeme, abychom migranty dokázali efektivně vrátit do zemí, odkud přišli,“ řekl Mikulec.

S migranty musí pomoct celá Unie, kontroly na česko-slovenské hranici nejsou řešení

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér řekl, že Budapešť je připravena na svou jižní hranici nasadit 4 000 vojáků. Vyjádřil vděk Česku i Rakousku za vyslání pohraničníků do Maďarska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video