Slovanská epopej: Apotheosa z dějin Slovanstva

Slovanská epopej: Apotheosa z dějin Slovanstva | foto: REPRO: Slovanská epopej (MěKS Moravský Krumlov 2007)

Konečně bude epopej rehabilitována! strefuje se galerie do Krumlova

  • 32
Pražská galerie neustává v boji o Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Ve dvoraně Veletržního paláce chystá výstavu tohoto obřího díla a mluví o ideálních prostorech a o krumlovském provizoriu. V Krumlově nevyhovovalo rozmístění ani osvětlení, řekl Karel Srp, šéfkurátor galerie.

Galerie hlavního města Prahy již pracuje na tom, aby se Slovanská epopej podívala po více než 80 letech zpátky do metropole.

"Poprvé zde byl téměř dokončený cyklus vystaven na podzim roku 1928, u příležitosti oslav deseti let samostatnosti československého státu," upřesnila pražská galerie.

A neodpustila si kritiku na adresu Krumlova. "Umístění Slovanské epopeje v Moravském Krumlově bylo od samého počátku vnímáno jako dočasné a zcela nevyhovující smysluplné prezentaci tak rozsáhlého a významného díla," řekl Karel Srp, šéfkurátor galerie.

Dvoranu Veletržního paláce považuje galerie za místo s ideálními proporcemi. "Její ohromné prostory dovolí dílo vystavit přesně tak, jak si přál její autor Alfons Mucha," tvrdí galerie.

"Dílo přijdou obdivovat nové generace, které v poslední době mohly na velkoprostorových plátnech po několik let nadšeně obdivovat Pána prstenů a Avatara. A Mucha jim nabídne v něčem velmi srovnatelnou podívanou," citovala galerie uměleckého kritika Petra Kováče.

Přesun díla odmítl v uplynulých dnech kromě jihomoravského hejtmana Michala Haška například i prezident Václav Klaus (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video