Komise: Vrtulník převrátil vítr

Vojenský vrtulník, který v září na letišti v Líních u Plzně zranil tři lidi, převrátil vítr o rychlosti 40 až 50 kilometrů v hodině. Vyplývá to z předběžné zprávy vyšetřovací komise. Nehoda se podle všeho stala ve chvíli, kdy mechanici kontrolovali motor a zvyšovali jeho otáčky.

Vrtulník zkouška nadlehčila a silný boční a zadní poryv větru jej převrhl. Úlomky z roztříštěného hlavního rototu rotoru zasáhly tři mechaniky. Dva muži byli lehce zraněni, třetí měl poraněnou tepnu na stehně a musel se podrobit operaci.

Havárie se stala 24. září. "Vyhodnocení všech zjištěných poznatků slouží také k tomu, abychom se poučili a aby se taková věc již nestala," řekl pro ČTK mluvčí vzdušných sil Petr Sýkora. Připomněl, že jednotka v Plzni-Líních dál bez přerušení pokračuje v plnění úkolů letecké záchranné i pátrací služby.  Škody na vrtulníku zatím nejsou přesně vyčísleny. Armáda ve spolupráci s polským výrobcem stanoví způsob opravy, dodal mluvčí.

Konečná verze vyšetřovací zprávy bude zveřejněna až za dva až tři týdny. 

Kvůli nehodě tehdy muselo být zrušeno plánované třídenní společné cvičení vojáků a hasičů, kteří měli nacvičovat záchranu osob z výšky za ztížených povětrnostních podmínek.

Poslední nehoda vojenského vrtulníku se předtím stala v únoru rovněž na letišti v Líních. Během nácviku nouzového přistání se při přistání střetla vrtule záchranné helikoptéry s ocasní částí stroje. Škoda byla odhadnuta na tři miliony korun, z tříčlenné posádky nebyl nikdo zraněn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video