Novým předsedou Ústavního soudu je Josef Baxa. Jmenoval ho prezident Petr...

Novým předsedou Ústavního soudu je Josef Baxa. Jmenoval ho prezident Petr Pavel. (4. srpna 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

KOMENTÁŘ: Hradní tápání s Petrem Pavlem. Strategie, nebo to jen dělá blbě?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Výhodou zvláštního manévrování prezidenta Petra Pavla s penzijní novelou, jak se ukázalo hned v pátek a pak i v nedělních diskusních pořadech, je, že si je každý může vysvětlovat po svém, jak to zrovna jeho partaji vyhovuje. Drobnou nevýhodou ale je, že ani běžný občan prezidentovi a jeho motivacím vůbec nerozumí, píše ve svém komentáři Miroslav Korecký.

A to je asi to nejhorší, co politika může potkat. S politikem nemusíte v něčem nebo ničem souhlasit, ale je potřeba vědět, o co mu jde. Václav Havel držel přísně proamerický kurz a nenáviděl ODS a Klause. Václav Klaus bombardoval vztah Česka s Evropskou unií a válčil se všemi moderními -ismy. A Miloš Zeman vzhlížel k Číně, udržoval úzký pakt s Babišem a mstil se zrádcům v ČSSD. Všichni to věděli, jedni jim za to nadávali, jiní tleskali.

O co jde Petru Pavlovi, zatím asi tuší málokdo – a z jízdy na motorce nebo běžeckého závodu to nevyčtete. Bohužel ani z jeho kroků v domácí politice. Ve vztahu k zahraničí je to celkem jasné, tam vcelku kopíruje vládní přísně proamerický a trochu eurohujerský kurz. V domácí politice se ale zatím trápí, je chaotický, nekoncepční a nečitelný.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video