Úkol vypracovat strategii boje proti sociálnímu vyloučení Kocábovi uložila v březnu předchozí vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Úkol vypracovat strategii boje proti sociálnímu vyloučení Kocábovi uložila v březnu předchozí vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS). | foto: MF DNES

Kocáb: Romy nebudu podporovat plošně, pomůžu konkrétním rodinám

  • 1168
Ministr pro lidská práva chce bojovat proti sociálnímu vyloučení podporou konkrétních rodin a měst. Plošný přístup ministr odmítá. V sociálně vyloučených lokalitách žije podle společnosti Člověk v tísni odhadem 90 tisíc Romů, náklady na řešení situace vyloučených lokalit stojí Česko ročně kolem 16 miliard korun.

Michael Kocáb v pondělí představil ministrům hlavní myšlenky strategie boje proti sociálnímu vyloučení. Strategie počítá také se snahou o větší zapojení romských dětí do základního školství, podporou rozvoje gramotnosti a pomoc Romům nalézt zaměstnání.

Příručka Nezvaní hosté

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb dnes po zasedání vlády představil i novou příručku Nezvaní hosté. Vydala ji společnost Člověk v tísni a má pomoct obcím a městům hledat strategii, jak se bránit před shromážděními extremistů.

Cílem autorů stostránkové publikace bylo pomoci pracovníkům místních samospráv posuzovat v souladu se zákonem možnosti zákazu veřejných akcí "nenávistného" charakteru, zejména různých shromáždění extremistů.

Podle analýzy ministerstva vnitra je v Česku asi 300 vyloučených lokalit. Sociální vyloučení se přenáší z generace na generaci. Romské děti tak mají oproti ostatním jen poloviční šanci na úspěšné ukončení základní školy. Ještě horší vyhlídky mají na získání kvalifikace a zaměstnání.

Kocábova strategie je založena na zacílení podpory do konkrétních míst a konkrétním lidem ve spolupráci s obcemi. "Pro úspěch navrhované strategie je důležité to, že podpora investic do komplexního strukturálního rozvoje dotčených regionů se musí týkat všech obyvatel a neomezovat rozvojové impulzy pouze na romskou populaci a lokality," konstatoval Kocáb.

Úkol vypracovat strategii boje proti sociálnímu vyloučení Kocábovi uložila v březnu předchozí vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS). Kocába jako jediného z členů bývalého kabinetu angažoval současný premiér Jan Fischer.

Nový plán by měl pomoci lidem ve vyloučených lokalitách a zabránit nárůstu aktivit extremistů zaměřených proti Romům i dalším menšinám.

Kocáb novou strategii zašle do připomínkového řízení spolupracujících úřadů, které potrvá zřejmě do března. Poté vláda rozhodne o dalším osudu materiálu.

Strategii pro Kocába vypracovali odborníci Ivan Gabal ze společnosti GAC a Petr Víšek ze sdružení Socioklub, kteří se romskou problematikou dlouhodobě zabývají.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video