Zda Čunek vydrží v čele strany, se ukáže po úterní celorepublikové konferenci

Zda Čunek vydrží v čele strany, se ukáže po úterní celorepublikové konferenci | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Koalice Čunkův pád ustojí, bouři lze čekat u lidovců

  • 887
Vládní koalice zřejmě přežije rezignaci Jiřího Čunka. Diametrálně odlišná situace je ale v jeho mateřské KDU-ČSL. Čunek od poloviny krajských sdružení čelí výzvám, aby složil předsednický mandát. On sám ale post opustit nehodlá.

Sociální dávky Jiřího Čunka

Pro Čunkův odchod z vedení KDU-ČSL se už ve středu vyslovili lidovečtí senátoři. (více zde) Podle ministra kultury Václava Jehličky na tom nic nezměnila ani Čunkem avizovaná rezignace na vládní funkce. - více zde

Hrubě to nezvládl, ozývá se mezi lidovci
Podle předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové by měl Čunek nejasnosti kolem sociálních dávek vysvětlit. Jinak nemůže být v čele strany, uvedla v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Změnu na nejvyšším stranickém postu by rády viděly i krajské organizace strany. "To, co předvedl na úterní tiskové konferenci, bylo hrozné," prohlásil Petr Hradecký ze Zlínského kraje.

"Situaci hrubě nezvládl. Kdybych měl usuzovat pouze podle toho, pak bych byl pro, aby odstoupil i z předsednictví strany," dodal. Nevyloučil ale, že změní názor. Lidovecký předseda má v plánu zlínským spolustraníkům vše vysvětlit.

popisek Čunek ve vládě končí
Znovu se prošetřuje možná korupce

Podobně hovořil i hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. "Já ho k tomu vyzývat nebudu, ale předpokládám to," řekl. Čunkovo setrvání v čele strany "není udržitelné" ani pro předsedu lidovců na Vysočině Václava Kodeta.

Pochybnosti se ozývají i ze Středočeského, Karlovarského či Královéhradeckého kraje. Další kraje zatím nemají k Čunkovu odchodu jasný postoj. Rozhodnou se až po úterní celostátní konferenci strany.

Opozice i romská sdružení: Už bylo na čase
Za krok správným směrem považuje demisi předseda Senátu Přemysl Sobotka. "Signalizuje, že se vracíme ke standardním principům demokracie," řekl. Myslí si ale, že nenaruší chod koalice. "Je to vnitřní problém KDU-ČSL," dodal.

Čunkovu rezignaci naopak vítá opozice, která se jí dožadovala dlouho. "Tři čtvrtě roku trvající vládní fraška je jasným selháním nejen Jiřího Čunka, ale především premiéra Topolánka," řekl šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Zprávu o vicepremiérově konci ve vládě přivítali i představitelé známých romských organizací. "Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Když selže světská spravedlnost, zasáhne vyšší moc. Ze sedláka pána neuděláte. Experiment se nepovedl," reagoval například šéf sdružení Dženo Ivan Veselý.

Jiní očekávají zklidnění napětí mezi českou většinou a romskou menšinou, k němuž prý Čunek přispěl.

popisek Čunkovo tajemství
Konopná oprátka JXD

Hledá se ministr. Zn.: už druhý
Lidovce kromě vnitrostranických půtek o předsedu čeká i hledání nového ministra. Na rozdíl od Strany zelených, která hledá náhradu za ministryni školství Danu Kuchtovou, však mají poměrně jasno.

Funkce by se mohl ujmout europoslanec Jan Březina či první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. Ten ze Španělska vzkázal, že pokud mu premiér funkci nabídne, bude o ní vážně přemýšlet. Jako první místopředseda by zároveň v případě Čunkova odchodu z čela strany řídil lidovce až do jejich dubnového sjezdu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video