Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) 19....

Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) 19. listopadu 2020 v Praze na schůzi Sněmovny k prodloužení nouzového stavu. | foto: ČTK

Jít do voleb spolu? Nepředstavitelné, odmítli Zemanův názor Babiš a Hamáček

  • 133
Jsou spolu v jedné vládní koalici sice už přes tři roky, přesto si ani jeden nedokáže představit, že by šli společně i do nadcházejících sněmovních voleb. Podle premiéra Andreje Babiše ANO vzniklo jako protikorupční hnutí proti tradičním stranám, takže se s nimi spojovat nemůže. Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček zase namítl, že ANO je podle něj pravicové hnutí.

Vytvoření volební koalice vládních partnerů navrhl v rozhovoru pro MF DNES prezident Miloš Zeman. „Domnívám se, že by nebylo od věci, kdyby volební koalici uzavřelo i hnutí ANO se sociální demokracií. Ale to je samozřejmě věc těchto dvou stran a prezident by neměl zasahovat do jejich rozhodování. Měl by maximálně vyslovit svůj názor,“ řekl Zeman.

Premiér Babiš však kandidaturu s ČSSD vyloučil. „Je to názor pana prezidenta, který možná vychází i z toho, že se všichni spojují proti hnutí ANO,“ uvedl. Zemanův výrok proto chápe, ale situaci vidí jinak. 

„My jsme vznikli jako protikorupční hnuti proti tradičním stranám, takže se s nimi spojovat určitě nebudeme,“ dodal.

Koho byste volili vy?

celkem hlasů: 24775
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 30. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

Případnou volební koalici odmítl také Hamáček, hnutí ANO je totiž podle něj pravicové. „Daňový balíček a spolupráce s ODS ukázaly, že ANO je v podstatě pravicové hnutí. Společný blok si proto nedokážu představit. ČSSD usiluje o levicovou alianci, která bude ve volbách prosazovat kvalitní veřejné služby, silný efektivní stát a spravedlivé solidární daně,“ uvedl na Twitteru. 

Hamáček dodal, že strana se pokusí o jinou spolupráci. „Bude se snažit zformovat volební alianci, která bude hájit dostupné a kvalitní veřejné služby, silný stát, který obstojí i v těžkých zkouškách. Bude prosazovat spravedlivé a solidární daně a dá občanům opět naději a jistoty,“ doplnil.

Podle politologa Jana Kubáčka chtěl Zeman vyslat vzkaz některým členům ČSSD, kteří jsou spolupráci s ANO otevření. Za příliš reálné však případné spojení nepovažuje. „Dá se očekávat, že kdyby tuto variantu sociální demokraté zdvihli, tak je to zničí. Je to spíš šťouchanec od Miloše Zeman. V praxi by to ČSSD značně otřáslo. Ukazuje se totiž, že je velmi rozpolcena mezi kritiky vlády s ANO a jejími příznivci,“ míní Kubáček.

ČSSD jedná o spolupráci se Stranou zelených

Sociálním demokratům půjde podle průzkumů v říjnových volbách o holé přežití, není totiž jisté, že překročí pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. ČSSD tak hledá podporu u regionálních hnutí a také vyjednává se Stranou Zelených.

Vládu bude sestavovat nejsilnější strana, ne koalice, plánuje Zeman

„Podle mého názoru jedna z možností je spolupráce se Stranou zelených, s odbornou veřejností, s lidmi, kteří se věnují konkrétním oblastem společenského života. Sociální demokracie se určitě musí otevřít, a to se ukázalo i v krajských volbách,“ řekl nedávno místopředseda strany a ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

Loni ČSSD v krajských i senátních volbách ztrácela své pozice, ale v Královéhradeckém kraji v koalici se Zelenými obdržela téměř devět procent hlasů. „Uspěli jsme tam, kde jsme byli otevření, navázali spolupráci se starosty, osobnostmi v daném kraji,“ tvrdí Petříček.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video