Klausovo velmi vstřícné odpoledne

  • 61
Vítězství sluší velkorysost. A ta probleskla i v prezidentově vystoupení v televizní Sedmičce na téma Evropská unie. Byl to Václav Klaus, kdo předpovídal problémy přijímání evropské ústavy. On říkával, že evropské elity uměle konstruují novou identitu evropanství.

Identitu, která je většině občanů jednotlivých národů cizí.

Referenda ve Francii a Nizozemsku a teď i poslední průzkum českého veřejného mínění prezidentovu argumentační pozici posílily.

Mnoho lidí stále uvažuje o Unii jako o prostředku, nikoli jako o ideálním cíli. Podobně jak to sarkasticky glosuje v komediálním seriálu BBC Jistě, pane ministře cynický britský úředník:

"My jsme tam vstoupili, abychom oddělili Francouze od Němců, Francouzi, aby ochránili své nevýkonné zemědělce před konkurencí, Němci, aby se očistili od genocidy, Lucemburk tam je, protože to je výhodné - ta spousta peněz..."

Zadostiučinění činí člověka i politika klidnějším. Václav Klaus bez fanfaronského bušení se v prsa odpověděl těm, kdo ho poslední dny vyzývali, aby k uspokojenému "A" dodal i "B", tedy svou představu, co dál.

Prezident ji zatím jen naznačil: umí si představit, že se nyní bude hledat jiná cesta, jiný dokument, jiná - minimalistická verze toho, čemu se dnes říká ústava. Unie dál funguje normálně. 

A především: prezident nebude vetovat zdejší referendum o euroústavě, byť s dalším zabýváním se tímto dokumentem nesouhlasí.

Evropa skutečně bude dál hledat svou současnou tvář, nic jiného jí nezbývá. Myšlenka sjednocování kontinentu je prastará, různých podob a neschválení jednoho více či méně povedeného dokumentu na počátku třetího tisíciletí ji nezničí.

Byla tu už Evropa Říma, Evropa Karla Velikého, Evropa papežská, Evropa napoleonská... Bude tu i další. Jaká? Největší kouzlo současné Evropy je v jistotě, že ať bude její podoba jakákoliv, tak bude - na rozdíl od těch z minulosti - demokraticky zvolená.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video