Prezident iniciátory petice ujistil, že výtky bere vážně. Ilustrační foto.

Prezident iniciátory petice ujistil, že výtky bere vážně. Ilustrační foto. | foto: Michal Žák, iDNES.cz

Klaus technařům: Budu trvat na vyšetření CzechTeku

  • 80
Prezident Václav Klaus po necelých dvou týdnech odpověděl iniciátorům petice kvůli zásahu na technoparty CzechTek 2005. Souhlasí s nimi v tom, že některé výhrady proti policejnímu zásahu "nebyly uspokojivě vysvětleny". Autoři petice upozorňují na porušení lidských práv policií.

"Prezident se seznámil se všemi body Vaší petice a považuje je za vážné a do značné míry opodstatněné," stojí v textu dopisu. Hradní mluvčí Petr Hájek dále dodal, že Klaus "bere velmi vážně i váhu mnoha tisíc podpisů pod peticí".

V době, kdy prezidentská kancelář petici převzala, pod ní bylo podepsáno přes 27 tisíc lidí. Podle Václava Klause otázky porušení lidských práv nevysvětlila zpráva Ministerstva vnitra, ani vláda či policie.

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtěte přílohu www.idnes.cz/czechtek

Hájek dále technařům vzkázal, že prezident "bude nadále trvat na důsledném a objektivním vyšetření všech okolností této velmi nešťastné události a také na vyvození patřičné zodpovědnosti na základě výsledků tohoto vyšetření".

Technoparty CzechTek rozehnala policie koncem července. Zásah vyvolal vlnu nespokojenosti, především mezi mládeží. - vše o technoparty zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video