Dopis, ve kterém žádají referendum o umístění základny, podepsalo celkem 55 občanů

Dopis, ve kterém žádají referendum o umístění základny, podepsalo celkem 55 občanů

Klaus příznivce referenda potěšil, ale neuspokojil

  • 60
Signatáři iniciativy za referendum o americké protiraketové základně reagovali na odpověď prezidenta Václava Klause. Potěšilo je, že by si podle svých slov uměl představit obě varianty - schvalování parlamentem i referendum. Na další otázky z dopisu ale neodpověděl.

"Samozřejmě nás to potěšilo jen částečně," řekl iDNES.cz mluvčí iniciativy Jan Žižka. "Potěšil nás v otázce referenda. Chtěli bychom ale také zodpovědět dotazy, které jsme v dopise uváděli," doplnil.

Klaus v odpovědi také varoval před laciným populismem. "Při známých pacifistických náladách a při podceňování nově vznikajících bezpečnostních rizik je důvod k obavě, že by racionální argumenty mohly jít stranou," odpověděl prezident už 13. července.

Hrozí tak podle něj, že by byl výsledek referenda předem téměř jasný. "Proto nevím, zda signatáři otevřeného dopisu žádají referendum, nebo žádají-li odpověď NE." - více zde

Aktivisté prezidenta vzali za slovo a za populismus označili naopak argumenty politiků, kteří základnu obhajují.

"Také my jsme těmito jevy hluboce znepokojeni. Jak jinak než jako projev hrubého populismu chápat například výroky některých vládních politiků o tom, že cizí vojáci budou pro naši zemi dobrodiním, neboť toho na své základně hodně protopí a snědí," stojí v prohlášení iniciativy.

Vadí jí i výroky vicepremiéra Alexandra Vondry, že pokud ČR základnu na svém území nevybuduje, hrozí návrat povinné vojenské služby.

Dopis, ve kterém požadují referendum o umístění základny, podepsalo celkem pětapadesát občanů, mezi nimi i několik postav showbyznysu. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video