Václav Klaus s Henrym Kissingerem

Václav Klaus s Henrym Kissingerem - Václav Klaus diskutoval na pražské konferenci Top To Top mimo jiné s bývalým americkým prezidentem Henrym Kissingerem. (11. září 2005) | foto: Petr Novotný, MF DNES

Klaus před Kissingerem kritizoval EU

  • 72
V Česku se o víkendu sešla takřka utajeně výjimečná společnost špičkových politiků a manažerů, kteří spoluvytvářeli dějiny. Přijel například i bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger. Na konferenci Top To Top si vyslechli mimo jiné i drtivou kritiku Evropské unie.

Přednesenou ji český prezident Václavem Klausem.

"Evropský tržní model se se svou regulací ekonomických aktivit v mnohém podobá tomu, co známe z naší komunistické minulosti," řekl prezident.

Podle Klause Evropa trpí přehnaným centralismem a zasahováním do suverenity jednotlivých států. Kritizoval i příliš regulovaný evropský trh.

Klaus také kritizoval roli nevládních organizací a přirovnal je ke komunistické ideologii. - více zde

I přes veškeré své výhrady vůči Evropské unii však tvrdil: "Evropská unie tady je a tady i zůstane. Můj hluboce zakořeněný eurooptimismus mi říká, že Evropskou unii lze i s jejími pravidly a institucemi změnit k lepšímu."

Konference, která se odehrává každoročně vždy na jiném místě světa, začala už ve čtvrtek. Pořádá ji společnost PepsiCo.

Mezi zvanými letos figuroval i otec asijského hospodářského zázraku Lee Kuan Yew, izraelský premiér Ehud Barak či někdejší prezident Světové banky James D. Wolfensohn.

Před Václavem Klausem promluvil o vztahu Spojených států k ostatním kontinentům i bývalý tvůrce světové politiky Henry Kissinger.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video