Klaus po porážce ODS neodstoupí

- Předseda ODS Václav Klaus nehodlá kvůli neúspěchu ODS v senátních volbách odstupovat z čela strany. Na otázku, zda hodlá z voleb vyvodit osobní zodpovědnost, Klaus ve čtvrtek v Českém rozhlasu 1-Radiožurnálu odpověděl: "ODS neuspěla, politické strany neuspěly, v tomto smyslu moje míra zodpovědnosti je adekvátní mému postavení, nic více, nic méně."
Klaus opět zaútočil na nezávislého senátora Václava Fischera a označil jeho nezávislost za falešnou a prázdnou.

Odmítl rovněž námitky, že by liberální strana, za kterou se ODS považuje, neměla kritizovat nákladnost Fischerovy kampaně, jak to ODS udělala ve volebním inzerátu.

Inzerát, který chtěla ODS otisknout v MF DNES a Lidových novinách těsně před ukončením volební kampaně, mimo jiné uváděl, že Fischer "rozmařile utrácí milióny" za svou kampaň. V plném znění ho nakonec otiskly pouze Lidové noviny.

Podle Klause z inzerátu nevyplývá, že by jeho strana byla proti soukromému podnikání. "Dělat z toho závěr proti soukromému podnikání..., to je skutečně téměř legrační," uvedl Klaus.

Fakt, že ODS ve volbách neuspěla, je podle Klause důvodem k velkému zamyšlení. "Ukazuje se, že strany nemají politické kandidáty, které by mohly postavit proti takové jednotlivě vyrobené osobnosti, jako byl šéf naší nejúspěšnější cestovní kanceláře," řekl. Klaus míní, že žádná politická strana se nemůže vyrovnat "deseti nebo x-násobku miliónů", které dá takovýto kandidát do voleb.

Odmítl však názor místopředsedy ODS Miroslava Macka, že ODS potřebuje renesanci. "Renesance je slovo silné... Zdá se mi trošku zjednodušené, abychom z toho teď dělali boj někoho proti někomu" dodal Klaus.

V reakci na kritiku volební kampaně ODS ze strany předsedy její pražské organizace Jana Koukala a starosty Prahy 1 Jana Bürgermeistra upozornil, že právě tito lidé byli ve volební kampani "různým způsobem" angažováni. "Kdo víc byl zodpovědný za kampaň (ODS) než předseda pražské ODS a pan Bürgermeister byl součástí volebního štábu," uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video