Klaus navrhl Senátu dalšího soudce

  • 19
Prezident Václav Klaus navrhl dalšího kandidáta do Ústavního soudu. Jméno právníka Milana Galvase poslal do Senátu jen pár dnů poté, co mu stálá komise pro Ústavu připomněla, že Ústavní soud je v krizi. Chybí mu tři lidé, čtvrtý je na odchodu a soud nestíhá běžnou agendu.

Prezident navrhl do funkce soudce Ústavního soudu Milana Galvase.

Ten působí jako vedoucí katedry pracovního práva a sociálního zabezpečení Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V současné době je rovněž asistentem ústavního soudce Miloslava Výborného.

"Prezident považuje Milana Galvase za významnou osobnost v oblasti teorie i praxe oborů sociálního a pracovního práva," sdělil tiskový mluvčí Hradu.

Prezidenta popohnal Senát
Stálá komise pro Ústavu České republiky koncem ledna oficiálně vyzvala Václava Klause, aby co nejrychleji předložil návrhy na soudce Ústavního soudu. Jednání se účastnil také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Lamentoval, že vinou špatné personální situace není soud schopen zvládat běžnou agendu: "Hrozí nám nebezpečí, že opět plénum přestane jednat, protože prostě v deseti bychom rozhodně nemohli projednávat žádnou složitější věc."

Soud má nyní neobsazené tři posty z patnácti. Navíc jednomu ze soudců za dva měsíce končí mandát.

Na "výzvu" si komise netroufla
Mezi Václavem Klausem a Senátem panuje jisté napětí. V horní komoře prezident prosadil zatím jen čtyři své kandidáty. S dalšími čtyřmi kandidáty u senátorů nepochodil, v případě advokáta Aleše Pejchala dvakrát. - více zde

Senát, který musí podle ústavy kandidáty na ústavní soudce před jmenováním schválit, odmítl také nominaci Vladimíra Balaše, Václava Pavlíčka a Kláry Veselé-Samkové, což vedlo ke slovní přestřelce mezi horní komorou a Hradem.

Usnesení komise nevznikalo lehce. Její členové si byli vědomi delikátnosti vztahů s Hradem. Proto dlouze debatovali o slovesu "vyzývat". Nakonec zvítězila varianta, ve které se "komise obrací na prezidentskou kancelář".

Podle Klausova mluvčího Petra Hájka prezident kandidáty intenzivně hledá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video