Václav Klaus v poslaneckém klubu KSČM

Václav Klaus v poslaneckém klubu KSČM | foto: MF DNES

Klaus hledal podporu u komunistů, Švejnar navštívil ODS

  • 531
Václav Klaus navštívil dopoledne poslanecký klub KSČM. Právě hlasy komunistů budou spolu s hlasy KDU-ČSL klíčové v páteční prezidentské volbě. Jan Švejnar pro změnu hledal podporu u poslanců ODS. Přestože mezi nimi nestrávil víc než deset minut, schůzku nepovažoval za zbytečnou.

Klausova schůzka u komunistů začala asi o pět minut dřív, než bylo plánováno, a trvala více než hodinu. Hlasy poslanců KSČM ale současný prezident nezískal, lídři opoziční strany oznámili, že taktiku pro páteční volbu stanoví výkonný výbor KSČM až ve čtvrtek.

Ve stejný den také komunisté definitivně řeknou, zda budou prosazovat tajnou, či veřejnou volbu. Nyní se ale KSČM kloní spíš k veřejnému hlasování, které žádá i ČSSD. Ke změně názoru ji vedlo tvrzení premiéra Mirka Topolánka, že Švejnarova kandidatura je součástí korupčního prostředí.

Z vyjádření účastníků schůzky vyplynulo, že v některých tématech se komunisté s prezidentem shodli, v jiných oblastech nikoli. "Těším se na páteční volbu. Samozřejmě podotýkám, že žádné hlasy mi přislíbeny nebyly," řekl novinářům Klaus.

Referendum o radaru je možné, řekl komunistům Klaus
Prezident během schůzky například uvedl, že i když referendum považuje za naprosto výjimečný institut a dává přednost politické dohodě, v otázce umístění amerického radaru v Brdech si plebiscit umí představit. "Referendum na toto téma je možné," řekl Klaus.

Tento týden navštíví komunisty podle šéfa jejich poslaneckého klubu Pavla Kováčika také Jan Švejnar. Ten už v klubu KSČM byl, takže by šlo o jeho druhou návštěvu.

KSČM nepreferuje zvolení ani jednoho kandidáta. Pravděpodobně ale podpoří Jana Švejnara, aby se dostal do třetí volby prvního kola. V něm už hlasovat nebudou, a muselo by tedy být vypsáno nové kolo, ve kterém by bylo možné nominovat i další kandidáty.

"S vysokou pravděpodobností se rozhodneme ve čtvrtek večer respektovat tuto hladinu názorů a jít do další volby," řekl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. O jménech možných budoucích kandidátů ale nechtěl spekulovat.

Ve 14 hodin se Klaus sešel také se senátory z ODS, z návštěv obou parlamentních klubů ODS měl dobrý pocit a věří proto, že nadcházející volba hlavy státu dopadne pro něho dobře. "Já to neberu na lehkou váhu, já si myslím, že je třeba požádat o hlasy všechny poslance a senátory, včetně poslanců a senátorů ODS," uvedl pro ČTK Klaus.

Jan Švejnar u poslanců ODS (5. 2. 2008)Švejnarových deset minut u ODS 
Klausův oponent Jan Švejnar v poledne zavítal mezi poslance ODS. Schůzka trvala asi deset minut, během nichž představil Švejnar své názory. Žádné otázky na schůzce nepadly, přítomni nebyli všichni poslanci. Podle předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře klub Švejnara přijal jen ze slušnosti a všech 81 poslanců ODS je stále odhodláno volit svého kandidáta Václava Klause.

Podle Švejnara ale schůzka zbytečná nebyla. Poslancům, kteří dosud neměli možnost ho slyšet osobně, mohl vysvětlit své postoje a své názory. Stále má prý pocit, že v ODS je skupina lidí, kteří by mu mohli dát hlas, jde ale podle něj spíše o úvahy.

Na dnešní setkání přišel i premiér Mirek Topolánek. "My jsme jasně deklarovali, že jsme strana korektní a slušná, že pokud Jan Švejnar bude mít zájem vystoupit na klubech, tak tomu nebudeme bránit, a Švejnar na obou klubech vystoupil. Mně na tom nepřipadá nic divného," řekl Topolánek.

Švejnarova návštěva senátorů ODS v polovině ledna vypadala podobně, trvala pouhých sedm minut. Ani tehdy nepadla žádná otázka. - více zde

Čtěte ve středeční MF DNES

Václav Klaus

Jak vidí prezidenta veřejnost? Kolem dvou tisíc lidí odpovídalo v průzkumu agentury SC&C pro MF DNES, jak by oznámkovali pětileté období Václava Klause. Jak dopadl v "prezidentských předmětech", najdete ve středeční MF DNES.

.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video