ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lásko, jsem americký voják, pošli peníze. Češky bojují proti podvodným nápadníkům

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jsem americký voják, zamiloval jsem se do vás, ale potřebuji peníze, abychom se potkali. Otřepaný trik podvodníků komunikujících přes e-mail působí sice na první pohled primitivně, ale stále funguje. Ženy, které hledají cit, mu podléhají. Na tom není nic nového. Co je však novinkou, v Česku založila skupina žen webovou poradnu, kde radí obětem a dokonce se snaží získat ukradené peníze zpět.
Klamatéři

„Podívej, konečně se na mě usmálo štěstí!“ Na Ilonu se z kamarádčina mobilu zubil exoticky vyhlížející osvalený muž ve vojenském. Prý chirurg v Jemenu. Okamžitě věděla, o co jde. Kamarádce zářily oči a Ilona jí měla překazit nadšení. Týden s ní nemluvila. Měla pocit, že jí Ilona lásku nepřeje. „Nechala jsem ji vstřebat informace a pobrečet si. Dnes nemůže uvěřit, že byla tak hloupá.“‘

Mluví o trendu, který Policie České republiky nazývá Americký voják, dříve známý spíše jako sňatkový podvodník. Ženu kontaktuje muž ze zahraničí, nejčastěji „voják na misi“, že ho zaujala a chce s ní budovat společný život. V nestřežený okamžik začne z ženy tahat vysoké částky peněz. Nejde o novinku. Naopak. V Česku úřaduje již několik dekád. 12. díl seriálu Klamatéři se však věnuje tomu, jakým způsobem kvůli digitalizaci nabírá na obrátkách i iniciativa, která proti „vojákům“ vznikla.

Česká republika byla díky jazykové bariéře dlouho chráněná. V dnešní době to už ve velké míře popírají stále dokonalejší překladače, které dokážou navodit zdání klasické komunikace.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Klamatéři

Video