Kinský v Děčíně dvakrát prohrál

  • 43
Děčínský soud zamítl po hodině další nárok Františka Kinského. Restaurace na Jedlové hoře i další majetek zůstane obci Jiřetín pod Jedlovou. I kdyby se neprokázala oprávněnost poválečné konfiskace, Kinský by majetek nezískal, protože byl vydržen, dodala k verdiktu soudkyně Jana Havlová.

Šlechtic prohrál také lovecký zámeček Tokáň u Jetřichovic, který vlastní ministerstvo vnitra. Advokát Jaroslav Čapek oznámil, že se v obou případech odvolá.

Soudkyně Jana Havlová sice uznala, že Kinský byl majitelem areálu zámečku Tokáň, ale s odkazem na Pařížskou dohodu o reparacích z roku 1945 a dekrety prezidenta Edvarda Beneše žalobu zamítla.

Připomněla, že podle reparační dohody připadl tehdejšímu Československu německý majetek a bylo povinností vlády zajistit, aby se nevrátil do německých rukou.

Kinský chce odpustit poplatky
Šlechtic podal u děčínského soudu 46 žalob, soudní poplatky ale zatím zaplatil jen za dvanáct z nich. U ostatních požádal o osvobození od soudních poplatků kvůli tíživé finanční situaci. - více zde

Soudkyně Jana Havlová vyzvala Kinského, aby doložil své příjmy a majetkové poměry, aby mohla o jeho žádosti rozhodnout.

DÁLE ČTĚTE

Odročený spor pokračuje

On-line rozhovor s Kinského právníkem

Kinský a jeho nároky souhrn článků

Nároky české šlechty stručný přehled

Ve hře je majetek za miliardy
Advokát Jaroslav Čapek podal u různých soudů 157 žalob na majetek, jehož hodnota se odhaduje na 40 miliard korun. Kinského rodiče o něj přišli po druhé světové válce na základě Benešových dekretů kvůli kolaboraci s nacisty.

Čapek ale tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale jeho tehdy nezletilý syn František Oldřich. Některé ze sporů už Kinský vyhrál. Získal 1,5 hektaru pozemků v Újezdě u Chocně.

Na Děčínsku požaduje kromě jiného například 4000 hektarů v Národním parku České Švýcarsko, tedy zhruba polovinu rozlohy rezervace. Od obce Jiřetín pod Jedlovou chce restauraci na vrcholu Jedlové hory. - více zde

Čapek zpochybnil dokumenty
Právník Jaroslav Čapek se opakovaně snažil zpochybnit pravost některých dokumentů, které si soud vyžádal.

"Pochybuji o pravosti tohoto dokladu, protože jsem ho ještě neviděl a ústřední archiv mi ho nezaslal, i když jsem o to žádal," pronesl Čapek na adresu úředního potvrzení o konfiskaci zámečku.

Jeho žádosti o doložení pravosti tohoto i dalších dokladů ale soudkyně zamítla s tím, že nemá důvod pochybovat o pravosti materiálů, jejichž totožnost s originály archiv stvrdil.

Právní zástupce Františka Oldřicha Kinského Jaroslav Čapek u děčínského soudu, kde se jeho klient domáhá vrácení loveckého zámečku Tokáň, 24. září 2003

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video