Nové vedení KDU-ČSL po sjezdu v Brně

Nové vedení KDU-ČSL po sjezdu v Brně | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Zemětřesení u lidovců. KDU-ČSL je boží, vyhlásil nový šéf Výborný

  • 248
V předsednictvu lidovců nakonec nezůstal kámen na kameni. Po Pavlu Bělobrádkovi skončili i dosavadní čtyři místopředsedové, včetně exministrů Mariana Jurečky a Daniela Hermana. „KDU-ČSL je boží,“ řekl nový šéf strany Marek Výborný při představení nového vedení strany, plného nováčků.

Když odpovídal na otázku, zda jako výrazně konzervativní politik dokáže oslovit i širší okruh voličů, aby KDU-ČSL dokázala překročit 6 procent, opáčil: „Nepleťte si slova konzervativní a návrat do pravěku.“

Zkratka KDU-ČSL je nově oficiálním názvem strany

Lidovci také upravili název strany. Dosavadní zkratka KDU-ČSL se stane i oficiálním názvem, už se nebude rozepisovat. Sjezd to schválil drtivou většinou. Více než čtvrtstoletí po rozpadu Československa si tak strana přestala říkat, že je „Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová“.

Posledním čtvrtým místopředsedou KDU-ČSL se v sobotu stal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. Devět navržených protikandidátů bojovat o místo ve vedení lidovců přitom odmítlo. Mezi nimi i Jurečka. Ačkoli po prohře ve volbě předsedy s Markem Výborným prohlásil, že nebude kandidovat na žádnou pozici ve vedení strany, v noci byl přesto na místopředsedu navržen, když ani při trojím hlasování neprošel ani jeden z dvojice kandidátů Jiří Mihola - Jitka Seitlová.

Dosavadní druhý muž lidovců Jurečka si přes noc vzal čas na rozmyšlenou a na poradu s rodinou, ale v sobotu dopoledne kandidovat znovu odmítl a ve vedení končí, stejně jako Pavel Bělobrádek, který už nekandidoval. „Nejsem zahořklý, po pravdě jsem lehce zklamaný a doufám, že mě lidsky chápete,“ řekl delegátům sjezdu.

Jurečka i Bělobrádek zůstali jen v širším vedení

Jurečka nakonec - stejně jako Bělobrádek - získal pozici alespoň v širším vedení strany, v třicetičlenném celostátním výboru KDU-ČSL.

Vedení KDU-ČSL

Marek Výborný, předseda

Šárka Jelínková, první místopředsedkyně

místopředsedové:
Jan Bartošek, Bohuslav Niemiec, Štěpán Matek, Petr Hladík

Nový předseda strany Marek Výborný nepřímo Jurečku kritizoval před zvolením do čela strany.

„Vstoupili jsme do vlády s koaličním partnerem, kterému jsme pomáhali s dotacemi biopaliv, mlčeli k jeho zasahování do médií, tolerovali jsme jeho dotační podvod a nakonec spolkli i daňový fígl s dluhopisy,“ kritizoval Výborný minulou koaliční vládu s ANO Andreje Babiše a se sociálními demokraty.

Jurečka mu oponoval. Nesouhlasí, že KDU-ČSL pomáhala Babišovi s biopalivy. „Myslím, že by představitelé KDU-ČSL neměli šířit fake news. V roce 2016 jsme biopaliva zdanili a státu tak ročně ušetřil přes dvě miliardy korun,” řekl Jurečka.

Spolu s Výborným byla do předsednictva KDU-ČSL zvolena většina nováčků.

První místopředsedkyní se stala senátorka za Kroměříž Šárka Jelínková, řadovými místopředsedy náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek a náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec.

Jako jediná ze „starých tváří“ se ve vedení udržel dosavadní místopředseda lidovců a šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek. Kandidovat kromě Jurečky odmítli i Daniel Herman a Ondřej Benešík, kteří byli také místopředsedy. Bělobrádek odchod z užšího vedení strany oznámil předem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video