Katedrála svatého Víta podle kardinála Miloslava Vlka nadále patří církvi. | foto: Michal Šula, MAFRA

Katedrála svatého Víta nadále patří církvi, tvrdí kardinál Vlk

  • 192
Katedrála svatého Víta na Pražském hradě patří podle kardinála Miloslava Vlka stále církvi. Nárok státu zpochybňuje dubnový verdikt Ústavního soudu v jiné kauze, uvedl Vlk na svém webu. Ústavní soudce Miloslav Výborný to však odmítá. O katedrálu se od roku 2010 společně starají církev a stát. Obě strany se tehdy dohodly, že ukončí soudní spory.

Soudy v minulosti přiřkly vlastnictví katedrály státu na základě vládního nařízení z 50. let minulého století. Ústavní soud ale 22. dubna při posuzování zestátnění jiných nemovitostí na Hradě podle Vlka označil zmíněné vládní nařízení za neplatné. Na kardinálovo vyjádření upozornil deník Právo.

Spor o chrám začal v roce 1992. Soudy nejprve rozhodly, že patří církvi, ale Nejvyšší soud verdikty zrušil. Nižší soudy rozhodnutí respektovaly a v roce 2008 přiřkly katedrálu státu. Nejvyšší soud pak v roce 2009 s odkazem na zmíněné vládní nařízení zamítl dovolání církve, připomíná ČTK.

Kardinál Miloslav Vlk

Ústavní soud ale podle Vlka letos v rozhodnutí o jiných objektech na Hradě prohlásil, že zestátnění na základě tohoto nařízení není platné. "Shrnuje, že vládní nařízení č. 55/1954 Sb. nelze ve vztahu k předmětným nemovitostem pro jeho neurčitost považovat za platný titul pro přechod vlastnictví na stát," citoval kardinál z verdiktu Ústavního soudu (nález soudu najdete zde).

"Ústavní soud tak de facto potvrdil, že vlastníkem katedrály je i nadále církev. Žádný jiný právní akt ji na stát nemohl převést," míní Vlk.

Jeho výklad ale odmítá soudce zpravodaj příslušného případu Miloslav Výborný. "Ústavní soud v této věci o katedrále vůbec nerozhodoval a ani nemohl. Spor o katedrálu byl dávno ukončen, pravomocně rozhodnut a ústavní stížnost v té věci byla vzata zpět. Vyjádření pana kardinála nemohu označit za správné. Možná to tak pociťuje, také říká "de facto", ale tak to není," řekl iDNES.cz Výborný.

Stát a církev v současnosti spravují katedrálu společně. Vlkův nástupce na postu pražského arcibiskupa Dominik Duka uzavřel v roce 2010 s tehdejším prezidentem Václavem Klausem dohodu, že se o chrám bude starat stát spolu s církví (více čtěte zde).

Duka v reakci na Vlkova slova uvedl, že pevně stojí za dohodou mezi arcibiskupstvím a Hradem. "Bylo to nejrozumnější řešení a dobrá ukázka toho, že stát a církev umí spolupracovat, aniž by navzájem vyhrocovaly spory," prohlásil primas český na svém facebookovém profilu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video