Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy (27. října 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Nebude Mikuláš, jak býval, vánoční trhy nedoporučujeme, říká Havlíček

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Oproti pondělí byla úterní čísla nově nakažených koronavirem vyšší o téměř 1 500 a vyšší bylo i reprodukční číslo. Zatímco v neděli mělo hodnotu 0,72, ve středu ráno už 0,93. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka se ale teď jedná o přežití obchodníků. „Jestli teď otevřeme, tak to dopadne ještě relativně dobře. Ale je to za minutu dvanáct,“ řekl s tím, že o možném pondělním rozvolnění rozhodne v neděli vláda.

Co by se mělo od pondělí konkrétně otevřít a za jakých podmínek? Už nyní systém PES zmiňuje ve třetím stupni otevření obchodů za podmínky mimo jiné jeden člověk na patnáct metrů čtverečních nebo v případě restaurací maximálně čtyři osoby u stolu a poloviční kapacita hostů.
Obchody i restaurace se víceméně budou držet PSA, moc se toho nemění vůči tomu, co je dneska, tedy zejména rozestupy dva metry. S většími rozdíly se v tuto chvíli počítá v obchodech s obuví nebo oblečením. Kromě už zmíněných opatření, jako je jeden člověk na patnáct metrů čtverečních a rozestupy na dva metry, tak v jejich případě bude ještě platit to, že zkoušené zboží, které si dotyčný nevezme, bude muset být v takzvané karanténě, tedy odložené následujících čtyřiadvacet hodin. Další výjimkou budou kadeřnice, pedikérky nebo manikérky, které stejně jako služby, u nichž dochází k bezprostřednímu kontaktu, budou muset mít kromě roušky i ochranné štíty.

Vánoční trhy nedoporučujeme. Pokud už se otevřou, pak pro ně bude platit specifický režim. Zároveň bude platit zákaz prodeje občerstvení ke konzumaci na místě.

Karel Havlíčekministr průmyslu a obchodu

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video