ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Kdyby zítra byly volby, složení Sněmovny zůstane stejné, ukazuje průzkum

  • 726
Do Sněmovny by se v lednu podle agentury Kantar dostalo všech devět nynějších sněmovních stran. Od minulého průzkumu v loňském listopadu posílilo vedoucí ANO a zejména Piráti, kteří se vrátili na druhou příčku před ODS. Volební model v neděli zveřejnila Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

Mírně si polepšily i SPD a KSČM, těsně nad pětiprocentní hranicí byly TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a STAN. Hnutí Trikolora, které by v listopadu podle agentury překonalo pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory Parlamentu, v lednu získalo jen 2,5 procenta hlasů.

Volební model Kantar CZ pro Českou televizi (leden 2020).

ANO by v minulém měsíci podle společnosti Kantar volilo 30 procent lidí, což je v porovnání s listopadem nárůst o 1,5 procentního bodu. Piráti, kteří si do čela v lednu znovu zvolili Ivana Bartoše, si polepšili o tři procentní body na 16,5 procenta. ODS, která si ve vedení v lednu ponechala Petra Fialu, klesla o dva procentní body na 12,5 procenta.

Okamuru rozčilila čtyři procenta SPD. Model je uplacený nebo lže, říká

SPD by volilo 7,5 procenta lidí (nárůst o jeden procentní bod), KSČM 6,5 procenta (nárůst o 1,5 procentního bodu) a TOP 09 by získala 5,5 procenta, stejně jako v listopadu. Pětiprocentního zisku by shodně dosáhli sociální demokraté (pokles o jeden procentní bod), lidovci (nárůst o půl procentního bodu) a Starostové (pokles o 1,5 procentního bodu).

Především opoziční SPD si tentokrát může gratulovat. Oproti průzkumu, který nedávno zveřejnilo CVVM má totiž voličské preference o tři a půl procenta vyšší. CVVM přisoudila SPD na konci týdne pouhé čtyři procenta hlasů, tedy méně, než je potřeba pro vstup do Poslanecké sněmovny. „CVVM je směšná a trapná,“ komentoval to rozhořčeně lídr SPD Tomio Okamura v pátek na svém facebookovém profilu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video