Michaela Šojdrová

Michaela Šojdrová | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Kandiduj na šéfku strany, podpořily Šojdrovou vlivné lidovkyně

  • 6
Vlivné Sdružení žen KDU-ČSL podpořilo úsilí Michaely Šojdrové stát se předsedkyní strany. Členky sdružení to oznámily po zasedání, na němž volily nové vedení. Na další čtyři roky si do svého čela zvolily Marii Jílkovou.

Podpora, kterou Šojdrová - první předsedkyně Sdružení žen KDU-ČSL založeného v roce 2004 - získala, nemá váhu oficiální nominace. Právě tím Šojdrová kandidaturu podmínila. - čtěte Poslankyně Šojdrová chce vést lidovce

Marie Jílková"Oceňujeme, že je jedinou ženou, která se chystá kandidovat, i proto jsme ji podpořily," řekla iDNES.cz Marie Jílková, která kandiduje jako lidovecká "pětka" při volbách do Evropského parlamentu.

"Když její nominaci navrhne někdo z našeho místního sdružení v Poličce, tak to podpořím, možná to i navrhnu já. Ale protože nejsem vysokou funkcionářkou, nevím, zda ten návrh uspěje," dodala.

Šojdrová se na víkendovém sněmu stala čestnou předsedkyní sdružení. Křesťanské demokratky také přijaly usnesení na zavedení vnitrostranických kvót ve výši 30 % při sestavování kandidátek.

Lidovci volí předsedu v červnu v Kroměříži. Členové místních buněk tam vyšlou na tři stovky delegátů. Žen mezi nimi ale zřejmě bude jen málo, a to navzdory faktu, že tvoří mírnou většinu členské základny KDU-ČSL.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video