Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg při jednání poslanců o vydání Davida

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg při jednání poslanců o vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání (5. června 2012) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Kalousek dal inspekci podnět k prošetření telefonátu s detektivem

  • 1804
Ministr financí Miroslav Kalousek vyzval Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby prověřila případ jeho údajného vyhrožování vyšetřovateli kauzy CASA. Měla by podle něj zjistit, jak tvrzení vzniklo a kdo s ním seznámil veřejnost.

"V minulém týdnu jsem byl osočen a skandalizován nepravdivým tvrzením, že jsem měl telefonicky vyhrožovat vyšetřovateli případu CASA. Po zvážení všech okolností jsem dospěl k názoru, že nestačí tuto pomluvu pouze verbálně odmítnout," napsal Miroslav Kalousek.

Podal proto podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů. "Vyšetřování by nemělo být příliš složité. Existují výpisy telefonických hovorů u operátora. Pevně doufám, že existuje i autentická a nesestříhaná nahrávka předmětného rozhovoru. Zjistit osobu, která informovala média, rovněž nemůže být příliš složité. O telefonickém rozhovoru byli informováni pouze tři lidé, já, vyšetřovatel a dozorový státní zástupce," uvedl ministr financí.

Právě vyšetřovatele nebo státního zástupce Kalousek viní z úniku informace do médií. "Mně nebylo známo, že vyšetřovatel vyrobil jakýsi záznam a předal ho státnímu zástupci, já jsem to tedy zjevně být nemohl. V úvahu proto připadají pouze vyšetřovatel a dozorový státní zástupce," řekl místopředseda TOP 09.

Kalousek doufá, že prošetření brzy uzavře celý případ, který je podle něj pomluvou. Jejím cílem podle něj bylo odvést pozornost od "zcela zásadních připomínek odborného stanoviska ministerstva financí, které zpracovalo pro mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny a které logicky vyvracejí nesmyslnou konstrukci obvinění v případu CASA."

Na vyhrožování vyšetřovateli upozornil týdeník Respekt. Na konci června napsal, že ministr financí a místopředseda TOP 09 volal jednomu z detektivů kauzy CASA Jiřímu Mazánkovi. Ten telefonát vnímal jako nátlak, proto o něm udělal písemný záznam. Kalousek mu prý měl mimo jiné říci, že Mazánek u policie skončil. Kalousek tvrdí, že detektivovi řekl jen to, že jeho úřad posílá posudek, který vyvrací názor policie (více o Kalouskově telefonátu zde).

Kalousek se už dříve vehementně zastával současné místopředsedkyně Sněmovny, političky TOP 09 Vlasty Parkanové. Ta jako bývalá ministryně obrany čelí podezření, že nevypracovala posudek na nákup letounů CASA. Podle policie je tak odpovědná za předražení nákupu o 658 milionů korun (více o podezření policie zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video