Kalousek chce srazit Svobodu z trůnu

  • 4
Uhájí Cyril Svoboda křeslo předsedy KDU-ČSL? Hlavní otázka nadcházejícího sjezdu lidové strany by měla být zodpovězena v sobotu. A Svoboda nemá dopředu svůj post vůbec jistý. Svědčí o tom fakt, že se proti němu postavili hned tři protikandidáti. Něco takového lidová strana od roku 1990 nepamatuje.

Svoboda je uvnitř strany těsně před sjezdem stále považován za favorita a sám nepřipouští, že by mohl prohrát.

I on však dobře ví, že v posledních týdnech stoupají akcie i jeho hlavního konkurenta - vlivného poslance a hlavního ekonomického experta KDU Miroslava Kalouska.

Sestavu protikandidátů doplňují ministr životního prostředí Libor Ambrozek a šéf poslaneckého klubu Jaromír Talíř.

Dva roky pod tlakem
"V KDU-ČSL je jistá nespokojenost s Cyrilem Svobodou. Svědčí o tom také to, že má tolik protikandidátů," tvrdí lidovecký místopředseda sněmovny Jan Kasal.

Právě on prohrál se Svobodou před dvěma lety souboj o předsednické křeslo a spolu s Kalouskem patří ke Svobodovým hlavním stranickým rivalům. Výtek na Svobodovu adresu zaznívá v KDU řada: týkají se jeho příliš silné orientace na ČSSD, malé pozornosti, kterou věnuje venkovu, a také faktu, že lidovci ve vládě neudrželi tradiční resorty, hlavně zemědělství.

Rozložení sil v boji o předsednický post naznačily v minulých týdnech krajské organizace KDU. Osm z nich se shodlo na Svobodovi. Šest dalších včetně té nejpočetnější jihomoravské však jednoznačnou podporu žádnému z kandidátů nedalo.

Kritici Svobody mají dost silné argumenty. Lidovci neuspěli podle svých představ v loňských volbách do sněmovny a fiaskem se pro ně staly loňské volby do Senátu. Jejich klub se po nich ztenčil z 19 na 15 senátorů.

Kalousek útočí
Nejmenší šance na svržení Svobody má šéf poslaneckého klubu Jaromír Talíř. On se za outsidera nepovažuje: "Moje šance stoupají, když se dva perou, třetí se směje," tvrdí Talíř.

Vážnějším konkurentem - zejména pokud se potvrdí kuloárové informace o dohodě uzavřené s Miroslavem Kalouskem může být ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ten Svobodovi vyčítá, že špatně komunikuje se členy strany z regionů. KDU proto podle Ambrozka není schopna přitáhnout nové voliče.

"Byl jsem vyzván lidmi, kteří stejně jako já věří, že KDU-ČSL potřebuje změnu," řekl Ambrozek v Lidových novinách.

Miroslava Kalouska označoval v soukromí za svého nejvhodnějšího nástupce i legendární předseda KDU Josef Lux. Sám Kalousek dlouho takové úvahy odmítal. Důvodem byla řada podezření, která si s sebou přinesl z dob působení na ministerstvu obrany. (Žádná se neprokázala.)

I dnes někteří lidovci neformálně přiznávají, že nebýt Kalouskovy minulosti, byla by jeho pozice ještě silnější. Pravicově vystupující Kalousek by totiž mimo jiné otevíral cestu k budoucí koalici s ODS. Její špičky už otevřeně říkají, že by po vítězných volbách vládu nejraději skládaly právě s lidovci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video