Ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka | foto: Úřad vlády ČR, iDNES.cz

Jurečka chce u výchovného valorizaci a růst rodičovského příspěvku o 50 tisíc

  • 193
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka řekl iDNES.cz, že u výchovného, které zpravidla ženám navýšilo jejich penzi od ledna o pětistovku měsíčně za vychované dítě, chce ve vládní koalici řešit otázku, jak se má výchovné v budoucnu valorizovat. Debatu o zrušení výchovného odmítá. V koalici chce také řešit růst rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun.

„Pro KDU-ČSL je výchovné zcela klíčové z hlediska mezigenerační solidarity. Ta pětistovka tam je, zůstane a my si jenom musíme říci, jak ji v budoucnu a jakým mechanismem budeme valorizovat. Nemůže zůstat příštích deset let jenom stejná hodnota 500 korun. Má být valorizována. Musíme si říci jakým mechanismem,“ uvedl pro iDNES.cz Jurečka.

Debatu o možném zrušení výchovného nebo jeho omezování vůbec není debata, kterou je ochoten vést. „Výchovné je naprosto klíčová věc,“ řekl v pátek ve Sněmovně Jurečka.

Na osud výchovného byl tázán po středečním jednání vlády. „V tento okamžik, pokud bychom tu úpravu neudělali, tak to bude znamenat do budoucna, že se bude valorizovat i o výchovné. My musíme si říct, jestli tento krok chceme, nebo nechceme, nebo chceme nějakou jinou úpravu do budoucna. Takže i o tom musí koalice jednat,“ odvětil.

Jurečka se v vrátil i tomu, o čem mluvil ve čtvrtek při interpelacích, když řekl, že je potřeba v letošním roce dokázat najít shodu a zvýšit rodičovský příspěvek. Padají podle něj úvahy o růstu o cca 50 tisíc korun. „V tomhle duchu bychom se o tom měli bavit,“ řekl iDNES.cz Jurečka.

Zvýšení na 350 tisíc korun podporuje vládní hnutí STAN. „Vzhledem ke stavu veřejných financí to více nejde,“ uvedla poslankyně hnutí Pavla Pivoňka Vaňková.

Rodičovský příspěvek se nyní vyplácí ve výši 300 tisíc korun. Je na rodiči, zda se rozhodne být doma s dítětem dva, tři nebo čtyři roky a podle toho si rozvrhnout čerpání rodičovského příspěvku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video