David Rath

David Rath | foto: David Port, MF DNES

Jsem připravený složit funkci v komoře, řekl Rath

  • 99
David Rath připustil, že by se kvůli postu ministra zdravotnictví vzdal křesla v čele České lékařské komory. Právě to vadí prezidentu Klausovi, který ho odmítl jmenovat. Premiér Paroubek prohlásil, že je ochoten čekat třeba do voleb. Za svým názorem si stojí i Hrad.

"Ani této krajní variantě já se zásadně nebráním," odpověděl Rath na dotaz ČTK, zda by se vzdal funkce předsedy stavovské komory. Zároveň ale dodal, že většina ústavních expertů považuje za dostatečné pouhé pozastavení mandátu v ČLK.

Prezident komory přitom až dosud neústupně tvrdil, že se funkce nevzdá. - více zde

Paroubek: Budu čekat třeba až do voleb
Sociální demokraté kvůli vypjaté situaci dokonce svolali briefing. Na něm už poněkolikáté zopakovali, že premiér Jiří Paroubek v ničem nepochybil a jmenování Davida Ratha nic nebrání.

Paroubek proto čeká, že prezident Václav Klaus brzy vyhoví jeho žádosti a Ratha oficiálně uvede do vládní funkce. Pokud by Klaus jmenování i nadále oddaloval, Paroubkovi to prý nevadí. "Já jsem ochoten čekat třeba do konce volebního období, mě ten současný systém neruší," řekl.

Paroubek míní, že tahanicím kolem nového ministra by Klaus předešel, kdyby se s Rathem sešel a osobně s ním probral své pochybnosti o možném střetu zájmů kvůli funkci prezidenta České lékařské komory. Prezident však schůzku v pondělí odmítl. - více zde

Paroubek zopakoval, že v Česku má při výběru ministrů hlavní slovo premiér, nikoliv prezident. Nevidí proto důvod, proč by měl ustoupit a navrhnout jiného kandidáta. "Proč bych to dělal, já chci spolupracovat s panem doktorem Rathem, nejsme v systému absolutistické monarchie. O svých spolupracovnících si rozhoduji sám, ne pan prezident," prohlásil.

Klausovi vadí střet zájmů
Spor se rozhořel poté, co prezident Václav Klaus odmítl uvést Davida Ratha do čela resortu zdravotnictví. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Rath nemůže vést ministerstvo a zároveň být předsedou České lékařské komory. "Šlo by o střet zájmů," prohlásil minulý týden. - více zde

Premiér Paroubek kontroval tím, že Ratha jmenoval prvním náměstkem resortu zdravotnictví a pověřil ho jeho vedením. Klaus však prohlásil, že pověření, které svěřil ministru Škromachovi, je nepřenosné.

Předseda ČLK mezitím stačil prezidenta označit za "trucovité dítě" a nevyloučil, že by na něj podal trestní oznámení. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video